Deze drie bedrijven kroonden zich tot de primus inter pares bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen.
Voor Okay Buurtwinkels is het de derde maal op rij dat ze met de zegepalm aan de haal gaan. Sarens BE bundelt de Belgische activiteiten van de groep, die vooral bekend is als ktanenverhuurder. Wolftech ten slotte is een telg van Wolf-Zondervan, bedrijf van de bekende ondernemersfamilie Wolf.

De drie Ambassadeurs werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.

Wellicht doen de gevolgen van de financiële en economische crisis zich pas volgend jaar echt voelen in de Gazellen-rangschikkingen. Tussen 2004 en 2008 creëerden de 200 Vlaams-Brabantse Gazellen immers 15.386 nieuwe banen. Daarmee is de dip van vorig jaar bijna volledig goedgemaakt. Toen kwamen er "amper" 10.897 jobs bij. Toch blijft editie 2008 met 15.647 extra tewerkstellingsplaatsen op vijf jaar tijd voorlopig het recordjaar.

De Gazellen van 2010 zijn echter minder rendabel dan die van de vorige editie: meer omzet, minder winst. De omzet steeg op vijf jaar met 7,7 miljard euro naar 18,7 miljard euro. Dat is 1,8 miljard meer dan hun voorgangers, maar die mochten pochen met 976,9 miljoen euro nettowinst, terwijl de huidige 200 Gazellen uitkomen op 793,7 miljoen euro.

Puur hypothetisch betaalden zij 33 procent vennootschapsbelasting op hun nettowinst, goed voor bijna 262 miljoen euro inkomsten voor de fiscus. Dankzij een rigoureuze toepassing van de notionele intrest konden ze die theoretische factuur milderen met 63,5 miljoen euro. Traditiegetrouw kaapt Colruyt de titel van grootste werkgever weg met 11.677 jobs, of 1595 meer dan vorig jaar. In totaal telt de grootgrutter uit Halle zeven vertegenwoordigers: vijf Grote en twee Middelgrote Gazellen.
Drie bedrijven slaagden erin om in alle negen edities aanwezig te zijn in de Gazellen-rangschikkingen. Deze Supergazellen zijn Ikea Belgium, Athlon Car Lease Belgium en de keten van huishoudtoestellen Krëfel.

L.H.

Deze drie bedrijven kroonden zich tot de primus inter pares bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen. Voor Okay Buurtwinkels is het de derde maal op rij dat ze met de zegepalm aan de haal gaan. Sarens BE bundelt de Belgische activiteiten van de groep, die vooral bekend is als ktanenverhuurder. Wolftech ten slotte is een telg van Wolf-Zondervan, bedrijf van de bekende ondernemersfamilie Wolf. De drie Ambassadeurs werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow. Wellicht doen de gevolgen van de financiële en economische crisis zich pas volgend jaar echt voelen in de Gazellen-rangschikkingen. Tussen 2004 en 2008 creëerden de 200 Vlaams-Brabantse Gazellen immers 15.386 nieuwe banen. Daarmee is de dip van vorig jaar bijna volledig goedgemaakt. Toen kwamen er "amper" 10.897 jobs bij. Toch blijft editie 2008 met 15.647 extra tewerkstellingsplaatsen op vijf jaar tijd voorlopig het recordjaar. De Gazellen van 2010 zijn echter minder rendabel dan die van de vorige editie: meer omzet, minder winst. De omzet steeg op vijf jaar met 7,7 miljard euro naar 18,7 miljard euro. Dat is 1,8 miljard meer dan hun voorgangers, maar die mochten pochen met 976,9 miljoen euro nettowinst, terwijl de huidige 200 Gazellen uitkomen op 793,7 miljoen euro. Puur hypothetisch betaalden zij 33 procent vennootschapsbelasting op hun nettowinst, goed voor bijna 262 miljoen euro inkomsten voor de fiscus. Dankzij een rigoureuze toepassing van de notionele intrest konden ze die theoretische factuur milderen met 63,5 miljoen euro. Traditiegetrouw kaapt Colruyt de titel van grootste werkgever weg met 11.677 jobs, of 1595 meer dan vorig jaar. In totaal telt de grootgrutter uit Halle zeven vertegenwoordigers: vijf Grote en twee Middelgrote Gazellen. Drie bedrijven slaagden erin om in alle negen edities aanwezig te zijn in de Gazellen-rangschikkingen. Deze Supergazellen zijn Ikea Belgium, Athlon Car Lease Belgium en de keten van huishoudtoestellen Krëfel. L.H.