Die 1,16 miljoen vrijwilligers waarvan sprake zijn goed voor 12,5 pct van de Belgische bevolking. In uren uitgedrukt, werken zij jaarlijks 221,2 miljoen uren, ofwel 4,1 pct van het bezoldigde werk.

Verenigingen

Wie zijn die vrijwilligers nu precies? Wat de domeinen betreft zijn vier sectoren dominant: sport, cultuur, maatschappelijke dienstverlening en onderwijs. De overgrote meerderheid van het vrijwilligerswerk vindt plaats in verenigingen. Gemiddeld werkt een vrijwilliger wekelijks bijna vier uur onbezoldigd.

Geslacht is geen bepalende factor om vrijwilliger te zijn. Bijna even veel mannen als vrouwen doen aan vrijwilligerswerk. Wat wel naar voor komt uit de studie, is dat mannen en vrouwen verschillende taken verrichten. Zo nemen mannen vaker leidinggevende functies op zich en taken die verband houden met geschoold en semi-geschoold werk.

Vrouwen vervullen vaker dienstverlenende functies. Mannen zijn ook beter vertegenwoordigd in de sportsector, terwijl men vrouwen meer vindt in onderwijs en religieuze organisaties.

Diploma hoger onderwijs

Wat opleidingsniveau betreft, blijkt dat het percentage vrijwilligers stijgt met het behaalde diploma. Maar liefst 58 pct van de vrijwillige activiteiten wordt verricht door mensen met een diploma hoger onderwijs. Ook blijkt dat mensen met een baan meer aan vrijwilligerswerk doen dan anderen: zij vertegenwoordigen 57 pct van het totale aantal vrijwilligers.

Het is de eerste keer dat voor ons land volledige cijfers beschikbaar zijn in de materie. De KBS stelde de studie maandag voor. (Belga/NS)

Die 1,16 miljoen vrijwilligers waarvan sprake zijn goed voor 12,5 pct van de Belgische bevolking. In uren uitgedrukt, werken zij jaarlijks 221,2 miljoen uren, ofwel 4,1 pct van het bezoldigde werk. Wie zijn die vrijwilligers nu precies? Wat de domeinen betreft zijn vier sectoren dominant: sport, cultuur, maatschappelijke dienstverlening en onderwijs. De overgrote meerderheid van het vrijwilligerswerk vindt plaats in verenigingen. Gemiddeld werkt een vrijwilliger wekelijks bijna vier uur onbezoldigd. Geslacht is geen bepalende factor om vrijwilliger te zijn. Bijna even veel mannen als vrouwen doen aan vrijwilligerswerk. Wat wel naar voor komt uit de studie, is dat mannen en vrouwen verschillende taken verrichten. Zo nemen mannen vaker leidinggevende functies op zich en taken die verband houden met geschoold en semi-geschoold werk. Vrouwen vervullen vaker dienstverlenende functies. Mannen zijn ook beter vertegenwoordigd in de sportsector, terwijl men vrouwen meer vindt in onderwijs en religieuze organisaties. Wat opleidingsniveau betreft, blijkt dat het percentage vrijwilligers stijgt met het behaalde diploma. Maar liefst 58 pct van de vrijwillige activiteiten wordt verricht door mensen met een diploma hoger onderwijs. Ook blijkt dat mensen met een baan meer aan vrijwilligerswerk doen dan anderen: zij vertegenwoordigen 57 pct van het totale aantal vrijwilligers. Het is de eerste keer dat voor ons land volledige cijfers beschikbaar zijn in de materie. De KBS stelde de studie maandag voor. (Belga/NS)