TECHNOLOGIE ALS BINDMIDDEL TUSSEN JODEN EN PALESTIJNEN

Ook in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever zijn heel wat bedrijfjes actief in IT. Volgens Yahya Al-Salqan, voorzitter van de Palestinian IT Association, gaat het om ruim 200 starters en kmo’s, goed voor ongeveer 10.000 jobs. De bedrijven zijn voornamelijk actief in outsourcing en in softwareontwikkeling, maar er zitten ook enkele start-ups tussen. MobiStine is een interessant voorbeeld. Het bedrijfje van Husni Abu Samrah heeft een app ontwikkeld (GraviLog) die de verschillende stadia van zwangere vrouwen in kaart brengt. MobiStine is de enige Arabische start-up uit het Midden-Oosten die al geselecteerd werd voor de prestigieuze Mass Challenge-accelerator in Boston.

Tijdens het bezoek van een tiental Palestijnse IT-bedrijven aan de Belgische delegatie in Jeruzalem werd duidelijk dat de techsector het potentieel in zich draagt om iets te realiseren dat het Likoed-bewind van de conservatieve premier Benjamin Netanyahu niet voor elkaar zal krijgen: Joden en Palestijnen dichter bij elkaar brengen. “Er zijn honderden IT-multinationals actief in Israël”, vertelde Tareq Maayeh van de Palestijnse outsourcer Exalt. “De strijd om goede IT’ers woedt hevig en Palestijnen zijn goedkoper dan Israëli. Dus ja, ik doe zaken met Israël. Elke Jood of elke Palestijn die beseft dat de mensen met wie hij werkt ook een gezin hebben om te onderhouden, kan vanuit zijn ervaring de relaties tussen onze volkeren verbeteren.”

Eenzelfde geluid klinkt bij Alan Feld van Vintage Investment Partners, een van de belangrijkste durfkapitaalverstrekkers in Israël. “Cisco brengt Israëlische en Palestijnse bedrijven bij elkaar, en het IT-bedrijf Galil Software in Nazareth besteedt heel wat werk uit naar het oosten van het land. We staan nog maar aan het begin van die evolutie, maar het is een win-win voor beide economieën. Hoe meer interactie, hoe realistischer een scenario waarin vrede heerst.”

De realiteit is nochtans wat ze is: de toenaderingspogingen gebeuren nog op kleine schaal en worden vaak gestuurd vanuit de multinationals die actief zijn in Israël. Het politieke klimaat maakt het er ook niet gemakkelijk op voor de Palestijnen. Zo had Husni Abu Samrah van MobiStine anderhalf uur tijd nodig om door alle controleposten te geraken voor zijn rendez-vous met de Belgische delegatie, terwijl hij slechts op enkele kilometers van Jeruzalem woont. “Het is moeilijk om zaken te doen vanuit bezet gebied waarin je nauwelijks bewegingsvrijheid krijgt”, zegt Abu Samrah. “Om de zoveel meter staat er een controlepost. Of er al Joodse fondsen zijn die investeren in Palestijnse starters? Neen, dat gebeurt nog niet. Israël is niet geïnteresseerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content