PC & INTERNET

Help, spionnen op de pc

Berry Gelderblom, Internet onthuld. Pearson Education Benelux, 242 blz., 14,95 euro. Scott Clark, Pc’s. Bruna/Microsoft Press, 254 blz., 24,95 euro. Ook de andere boeken in de serie Formule PC van Bruna behoren tot dezelfde prijsklasse.

Pas op voor gratis. Neen, dit is geen kritiek op de gratis-stuntpolitiek van SP.A-voorzitter Steve Stevaert, maar een waarschuwing om gretig de gratis op internet aangeboden software te downloaden. Niet zelden schuilt er spyware, adware of thiefware in dergelijke programma’s. Je krijgt dan ongevraagd reclame op het scherm. Misschien wordt je pc ook steeds langzamer.

Wat spyware en die andere spionagetrucs precies betekenen, wordt geduldig uitgelegd in Internet onthuld. De Nederlandse ICT-architect in overheidsdienst Berry Gelderblom schreef een hoogst interessant boek voor al degenen die vaak surfen, downloaden en e-mailen, maar weinig of niets weten over de technische snufjes, de veiligheid of tal van onverkende mogelijkheden. De ondertitel klinkt niet bijster origineel, maar geeft wel perfect aan hoe het boek opgevat werd: Alles wat je over internet zou moeten weten, maar nooit durfde te vragen, omdat iedereen het al schijnt te weten behalve jij.

Gelderblom richt zich tot internetgebruikers zonder zich te verbergen achter ICT-jargon. Het ICT-patois wordt vergezeld van de nodige bevattelijke uitleg. Hij gaat in op vragen als: hoe kun je sneller internetten, hoe verkrijg je betere zoekresultaten uit een zoekmachine en hoe voorkom je dat je opgelicht wordt op internet? Over on-line-oplichterspraktijken geeft hij ook sterke voorbeelden.

Tijdens onze zoektocht naar toegankelijke handboeken over het werken met de pc en internet, stootten we ook op de serie Formule PC, een vertaling van een reeks van uitgevershuis Microsoft Press. De jongste maanden verschenen boeken over digitale fotografie, het ontwerpen van webpagina’s en allerhande snufjes over Windows XP. We bekeken nog een andere nieuwe loot van de serie: Pc’s. Die laconieke titel kreeg een schrandere ondertitel mee: Om er alles uit te halen, leert u wat erin zit. Na een algemene inleiding over de werking van een pc, zoomt de doorgewinterde computerpublicist Scott Clark in op uiteenlopende praktische tips. Hij heeft het onder meer over het aanpassen van standaardinstellingen om sneller en efficiënter te kunnen werken, over het installeren van een netwerk en over het aansluiten van andere apparaten (zoals een printer, digitale camera of scanner). Clark slaagt erin ook een leek wegwijs te maken in het pc-woud.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content