Onder de Italiaanse zon

Het Duitse bedrijf Solar8 Energy van de Vlaming Jo Goossens bestaat nog geen halfjaar, maar heeft al een publieke obligatielening voor 10 miljoen euro uitgegeven. Allemaal dankzij de Italiaanse zon en subsidies.

De uitgifte van een public bond voor een nieuw bedrijf is een primeur in Duitsland. “In eerste instantie voelt het publiek door de recente crisissen met klassieke energiebronnen intuïtief aan dat onze toekomst ligt bij hernieuwbare energie”, zegt CEO Jo Goossens van Solar8 Energy. “Naast het aantrekkelijke rendement van 9,25 procent kunnen we ook een hoge rendabiliteit garanderen. Het ebitda-niveau ligt rond de 85 procent.”

“We onderscheiden ons van andere producenten van zonne-energieparken omdat al onze panelen zich net als zonnebloemen draaien naar de zon. Zo krijg je een meeropbrengst van een kwart, terwijl de meerinvestering slechts 10 procent bedraagt. Bovendien vestigen we onze grootparken in Zuid-Italië omdat daar een zeer hoge zonnestraalintensiteit heerst.”

Ook de geloofsbrieven van de aandeelhouders spelen een rol. Jo Goossens en een ex-collega van bij StepStone trokken een Italiaanse ingenieur, een Duitse zakenadvocaat en een Duitse zakenbankier aan. Het zwaartepunt van de financiële relaties ligt in Duitsland en het hoofdkantoor kwam in Düsseldorf. Het bedrijf heeft ook een kantoor in Italië.

Goossens noemt Solar8 Energy een uit de hand gelopen persoonlijke investering. “Nadat ik in april 2009 al mijn aandelen van StepStone had verkocht, wilde ik een sabbatical inlassen, maar dat is er niet van gekomen. Ik werd gevraagd voor allerlei consultingprojecten. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan. Intussen was ik bezig met een aantal investeringen, waaronder een zonne-energieproject in Italië. Zo kreeg ik inzicht in de materie en groeide de zin om zelf een groot project te starten en fondsen op te halen.”

In sneltreinvaart stampt het bedrijf fotovoltaïsche energiegrootparken uit de grond. In februari werd het eerste investeringsproject ter waarde van 7 miljoen euro afgewerkt. De twee zonne-energieparken in Santa Barbara in Puglia in Italië hebben een totale capaciteit van 1,5 MW. Op 56.000 vierkante meter wordt jaarlijks 2,8 miljoen KW/h zuivere energie geproduceerd, goed voor ongeveer 800 gezinnen.

“Als we de obligatie en onze eigen investeringen optellen, dan beschikt het bedrijf nu over een eigen vermogen van 14 miljoen euro. In Italië kan men voor zonne-energieprojecten tot 80 procent lenen, wat het theoretisch mogelijk maakt tot 70 miljoen euro te investeren. Voorlopig houden we het bij een conservatieve aanpak en dus financierden we dat eerste project voor 70 procent over zestien jaar. We willen dit jaar eindigen met 10 tot 13 MW, wat een investering betekent van maximaal 43 miljoen euro.”

Driekwart subsidies

Naast de zeer hoge zonnestraalintensiteit en de hoge elektriciteitsprijzen voor eindgebruikers in Italië is ook de conto energia-wet een reden om voor Italië te kiezen. “Deze wettelijke subsidieregeling wordt jaarlijks herbekeken, maar op dit moment wordt tot driekwart van onze totale inkomsten gesubsidieerd. De rest komt van de eigenlijke elektriciteitsprijzen.”

Wat de toekomst brengt, is voor Goossens nog niet duidelijk. “Ofwel zakken de subsidies in 2012 zodanig dat we het bij de gegeven capaciteit houden en dan ga ik gewoon iets anders doen. Ofwel blijft het interessant genoeg en dan organiseren we een nieuwe kapitaalronde eind dit jaar. Misschien kijken we dan ook naar windenergie als diversificatie.”

ANNICK CLAUS

” We onderscheiden ons van andere producenten van zonne-energieparken omdat al onze panelen zich net als zonnebloemen draaien naar de zon” Jo Goossens, Solar8 Energy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content