Geen medelijden met Colsaerts

De Brusselaar heeft geen kaart voor de Europese Tour 2005 kunnen veroveren.

Volgend jaar draait geen enkele Belg mee in de Europese Tour voor profspelers. Nicolas Colsaerts heeft zich níét kunnen kwalificeren tijdens een toernooi in Spanje en zal vrede moeten nemen met een rol als invaller, zoals alle spelers uit categorie 12.

“Dat impliceert dat Nicolas normaal gezien kan deelnemen aan een tiental toernooien in het grote Europese circuit,” zegt Michael Jones van IMG, het bureau dat zich over de carrière van Colsaerts ontfermt. “Natuurlijk is dat geen ideale situatie, want hij zal altijd pas op de valreep te horen krijgen of hij kan deelnemen. Zijn lot zal afhangen van spelers uit een hogere categorie die afhaken.”

Daarmee krijgt de jonge Brusselaar (Colsaerts is 22) zijn seizoen natuurlijk niet gevuld. Normaal gezien zal hij zich dus ook inschrijven voor de Challenge Tour om daar een gooi te doen naar de topvijftien. Dat zou dan weer recht geven op een voltijdse kaart voor de grote Tour in 2006.

Helaas was Colsaerts niet bereikbaar voor commentaar, terwijl zijn sportieve raadsman, bondscoach Michel Vanmeerbeek, bij het ter perse gaan van dit nummer nog niets afwist van Colsaerts plannen. “Nicolas is pas thuis en we hebben nog geen tijd gehad om het over volgend jaar te hebben,” hoorden we van Vanmeerbeek. “Op zijn leeftijd begin je je soms vragen te stellen over z’n ware motivatie en de beste manier om zo’n carrière aan te pakken. Tussen Nicolas en mezelf is het altijd heel duidelijk geweest: hij weet dat ik altijd klaarsta om te praten of te trainen.”

Het seizoen 2004 van Colsaerts was in ieder geval minder goed dan het vorige, toen hij zijn kaart wél wist te behouden. Zijn gemiddelde aantal slagen per parcours was ook minder goed, want Colsaerts lijkt meer dan ooit hoogtepunten te combineren met inzinkingen. Zo sloeg hij dit jaar meer birdies maar ook meer bogeys (enkelvoudige, dubbele en zelfs drievoudige). Nooit eerder speelde hij zo onregelmatig.

“Maar als er één ding is dat ze hem nooit meer kunnen afpakken, dan is het wel zijn talent,” zegt Jones. “Straks moeten we het samen eens hebben over de manier waarop hij deze winter zal trainen,” zegt Vanmeerbeek.

Wie deze twee uitspraken analyseert en vaststelt dat Colsaerts er dit jaar niet op is vooruitgegaan, kan alleen maar concluderen dat hij niet voldoende heeft getraind. Vorig jaar speelde hij wel een leuk seizoen, nadat hij in mineur aan het jaar was begonnen en de eerste toernooien veeleer als een soort training beschouwde. Dit jaar wilde hij het opnieuw zo aanpakken, maar hij speelde van bij het begin minder goed en moest het ondertussen opnemen tegen jongens die er in dit Ryder Cup-jaar heel gemotiveerd bij liepen.

Colsaerts is dus teruggevallen omdat hij zich misschien te weinig inzette. Als Vanmeerbeek toegeeft dat een speler van zijn leeftijd op zoek naar zichzelf kan zijn, dan kunnen we ook begrijpen dat Colsaerts zich in de toekomst honderd procent zal moeten inzetten voor zijn carrière. De Europese concurrentie boekt namelijk heel snel vooruitgang.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content