Demir kan capaciteitstarief niet tegenhouden

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stapte deze zomer naar het Brusselse hof van beroep om het capaciteitstarief te vernietigen. De krant De Standaard bericht dat de rechtszaak te laat start om de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari nog tegen te houden. Volgens een woordvoerder van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) staat de eerste zitting gepland in 2023.

De minister liet al eerder haar ongenoegen blijken over de nieuwe nettarieven die de VREG wil invoeren. In juni verleende de VREG voor een laatste keer zes maanden uitstel voor het capaciteitstarief. Vanaf 1 januari 2023 komt het capaciteitstarief in de plaats van het bestaande dag- en nachttarief. Het tarief moet mensen aanmoedigen hun gebruik meer te spreiden over de dag om pieken te voorkomen.

De VREG plant een campagne om consumenten te informeren over de impact van het nieuwe tarief. Op de website van de energiewaakhond kunnen gezinnen en kleine bedrijven met een simulator nu al de financiële gevolgen inschatten. Er zouden ook nieuwe cijfers zijn, die een studie van de Universiteit Gent tegenspreken. De studie veroorzaakte veel beroering, omdat een derde van de gezinnen en ook zeer kleine verbruikers meer zouden moeten betalen met het capaciteitstarief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content