DE GELE VERSNELLING

De Chinese expatriates bij Alcatel verplaatsen zich met fietsen uit Gent.

Schrik deze zomer niet wanneer u de delegatie Chinese expatriates van Alcatel op de fiets ziet voorbijstuiven. “Het laat hen beter toe in België te acclimatiseren. Ze verplaatsten zich tot voor kort met de bus of per taxi. Maar in China zijn ze de fiets gewoon. Vandaar de vraag van Alcatel,” glundert Herman Janssens van de eenmanszaak Het Verzet, een begin februari opgestart bedrijfje uit Astene bij Gent, dat zich onder meer specialiseert in fietsenverhuur aan bedrijven.

De bestelling voor dagelijks gebruik bij Alcatel is eigenlijk een uitzondering. Normaal huren de bedrijven een aantal fietsen voor een dagvullende activiteit (seminaries, een sportdag), incentives, een gezinsdag in het weekend. “Terwijl de werknemers de jaarvergadering aanpakken, trekken de partners erop uit voor een fietstocht.” Op de klantenlijst staan onder meer Electrabel, de Algemene Rijkspolitie, Peugeot en dus ook Alcatel.

Het Verzet biedt de huurders een aantal afgebakende fietstochten aan in Oost-Vlaanderen. Daarnaast zijn er ook routes, op maat gesneden van bepaalde klanten. Bij die laatste hoort een merkwaardige amuse-gueuletrip. De deelnemers koppelen de fietstocht aan uitgebreid tafelen. Diverse restaurants worden bezocht, per restaurant wordt één gang afgewerkt. Blijkbaar niet ongezond, want de amuse-gueule werd ingereden door een groep artsen, op uitnodiging van een farmaceutisch bedrijf.

Het Verzet verhuurt voorts fietsen aan scholen, particulieren, toeristen. Specifiek vindt Herman Janssens de gratis levering en ophaling van de fietsen in het Oost-Vlaamse. De naam Het Verzet verwijst naar “het aantal meters dat men per pedaalomwenteling aflegt. Veel renners gebruiken de begrippen verzet en versnelling door mekaar.”

De 30-jarige Herman Janssens is zelf een verwoede fietsamateur, die jaarlijks 5000 kilometer bij mekaar fietst. “Naar de maatstaven van wielertoeristen is dat erg bescheiden,” voegt hij er onmiddellijk aan toe. Janssens was voordien actief bij het Salon van de Student, controleerde bij de Algemene Rijkspolitie bewakingsmaatschappijen en privé-detectives, en werkte de voorbije twee jaar bij de Vlerick School voor Management. Als coördinator van de opleidingen voor middle management. Een ervaring die hij vandaag zelf in de praktijk kan omzetten.

De opstart van Het Verzet vergde een investering van ongeveer een miljoen. Hoofdzakelijk in de vijftig fietsen. Voor een schatting van de omzet in het eerste jaar is het te vroeg, aldus Janssens.

HERMAN JANSSENS (HET VERZET) Zet zijn ervaring als coördinator van de opleiding voor middle management (Vlerick School) vandaag zelf in de praktijk om.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content