Camera zoekt brand

© Getty Images/iStockphoto

De klimaatverandering doet het risico op bos- en heidebranden toenemen. Senhive ontwikkelde een cameraplatform dat autonoom brandhaarden kan detecteren.

Naarmate de zomers warmer en droger worden, worden de natuurgebieden kwetsbaarder voor brand. Vaak zijn het afgelegen plaatsen zonder enige telecominfrastructuur. Daar biedt Senhive een antwoord op. Het draadloze cameraplatform van het Limburgse bedrijf kan overal worden ingezet door het gebruik van zonnecellen en lage-energiesatellietcommunicatie. De camera’s voeren beeldanalyses uit op basis van artificiële intelligentie, waardoor ze brandhaarden kunnen ontdekken in een vroeg stadium.

“Onze systemen capteren en interpreteren de data zelfstandig”, zegt CEO Thomas Petracca. “Ze scannen het bladerdek. Als ze rook detecteren, analyseren ze meteen de locatie en de kans op een verdere ontwikkeling. Die data worden via een satelliet naar ons commandocentrum gestuurd.” Petracca richtte Senhive in april 2019 op, samen met Stijn Burm en Wouter Paesen. Ze hadden al een ruime ervaring opgebouwd in autonome communicatiesystemen in desolate gebieden, zoals de Prinses Elisabethbasis op Antarctica.

De jonge bvba mikt vooral op organisaties en overheden. “Branddetectie is onder meer nuttig voor nationale parken, plantages, wijngaarden en vuilnisbelten”, zegt Thomas Petracca. “Maar zo’n camera kan ook perfect meteorologische gegevens analyseren of de omgeving scannen op biodiversiteit. We doen ook aan detectie via drones en het internet der dingen.”

Senhive werd opgericht met privékapitaal en de steun van de accelerator imec.istart. Enkele maanden voordien was het concept een van de vier finalisten van Niveau S, een innovatiewedstrijd van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en Vias Institute. Na een proefproject in het Nationaal Park Hoge Kempen heeft Senhive contacten met meerdere overheidsinstellingen en organisaties in binnen- en buitenland. Voor 2020 verwacht het bedrijf een omzet van minstens een half miljoen euro.

Ondernemers tekenen hun zakenidee weleens op een bierviltje. Elke week stellen we een starter voor aan de hand van zo’n startersviltje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content