‘AL DAT GELD IS EEN VERGIFTIGD GESCHENK VOOR ONZE SECTOR’

Hoe gaat het nu met de private-equitysector? Is de crisis helemaal voorbij? “Het is altijd crisis in de private-equitysector”, zegt Koen Dejonckheere. “Ik kan het weten, ik zit 22 jaar in dit vak. Na elke conjunctuurcyclus is de samenstelling van de top tien in deze sector bijna volledig veranderd. Vandaag verloopt de opkuis wat trager, omdat er verschrikkelijk veel liquiditeit beschikbaar is. Het domme geld is terug. Mensen klagen over de lage rente en komen terecht bij private-equityspelers die in het verleden een goed rendement scoorden. Maar kennen die hun vak nog wel?”

“Het spel wordt helemaal niet meer gespeeld als tien jaar geleden”, zegt Dejonckheere. “Je kocht een bedrijf, je financierde dat met veel schulden en wachtte rustig tot de cashflow de schulden had terugbetaald. Dan verkocht je en streek je de winst op. Dat is passé. Maar het geldaanbod is zo groot, dat het riskeert terecht te komen bij spelers die werken zoals vroeger, en daarom ongelukken begaan. Ze weten niet hoe ze in deze tijd van technologie en digitalisering echte waarde moeten creëren. Al dat geld is een vergiftigd geschenk voor onze sector. De volgende crisis is alweer in de maak. Maar over tien jaar zal Gimv nog altijd bestaan. Daar ben ik zeker van.”

Waarom? “Omdat Gimv vele watertjes doorzwommen heeft, veel successen en mislukkingen heeft gekend, maar altijd opnieuw kon terugvallen op een raad van bestuur die voorzichtigheid wist te combineren met ambitie. We hebben het afgelopen halfjaar geïnvesteerd in acht nieuwe bedrijven. Zoek degenen die het ons nadoen. Waar zijn ze? Er zijn vandaag mensen die zeggen in de gazet: ‘ik heb heel veel geld.’ Tegen die mensen zeg ik: je moet niet kakelen, je moet eieren leggen.”

Is het echte probleem niet de versnippering van het geld over te veel fondsen? Dejonckheere: “Je ziet veel partijen die investeren in een of twee niet-beursgenoteerde bedrijven, met goede afloop. Maar zou het ook lukken met dertig investeringen, of zeventig? Onze middelgrote bedrijven zijn volop aan het professionaliseren en internationaliseren. Investeren in zulke bedrijven is een zeer intense sport. Dat vraagt samengebalde financiële vuurkracht, brains en een team dat weet hoe het zo’n ondernemer moet begeleiden op het terrein. Pas met zo’n machine kun je iets uitrichten in private equity. Daarom hebben we in 2009 het fonds Gimv XL opgericht, samen met enkele banken, verzekeraars, vermogende ondernemers en families. Dat liet ons toe grote bedragen te investeren, soms zelfs een beetje boven ons gewicht. Ik denk aan de 75 miljoen euro voor Vandemoortele. Intussen heeft Gimv XL volledig zijn draai gevonden. De investeerders zullen ruim hun inleg terugverdienen, ook na kosten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content