3 vragen aan Marc Dubois

Architect

Waarom schreef u een boek over de Gentse architect Gaston Eysselinck?

“Zijn werk is cruciaal voor het ‘Nieuwe Bouwen’ in de 20ste eeuw in België. Voor de expo in het Museum voor Sierkunsten in Gent, dat de archieven en bibliotheek van Eysselinck bewaart, was er geen catalogus. Ik wilde niet wachten op een nieuwe expo om een overzichtswerk te schrijven met veel aandacht voor zijn plannen én met nieuwe foto’s van Filip Dujardin.”

De ondertitel luidt ‘in de voetsporen van Le Corbusier’? Kenden ze elkaar?

“Ze hebben elkaar nooit ontmoet. Eysselinck had wel Corbu’s boeken. In 1953, het jaar van zijn dood, ging hij naar de Unité d’Habitation in Marseille kijken. Hij had veel bewondering, maar ook veel kritiek. Le Corbusier bouwde eerst bepleisterde gebouwen, daarna in natuursteen en beton. Eysselinck doorliep datzelfde traject, met De Grote Post in Oostende als hoogtepunt.”

Is hij een onderschatte modernist?

“Hij noemde zich geen modernist, wel een hartstochtelijke functionalist, die tot poëtische realisaties kon komen. Maar hij was al zeer jong op de hoogte van de internationale avant-garde, de Russische constructivisten of het Bauhaus. Op zijn 24ste bouwde hij al zijn eigen woning, waarin hij de rijwoning conceptueel herdenkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content