De goudprijs is opnieuw fors gestegen na een diepe duik eerder deze maand.

Maandagochtend klom de prijs voor een ounce (31 gram) goud tot 1.322 dollar, wat overeenstemt met de hoogste notering in ongeveer een maand tijd. Begin juli was de prijs van het edelmetaal onder de grens van de 1.200 dollar gedaald. Het goud noteerde de laatste twee weken de sterkste stijging (+7,6 procent) sinds november 2011.

Volgens analisten valt de stijging van de goudprijs eenvoudig te verklaren door de recente verklaringen van Fed-voorzitter Ben Bernanke, die te kennen gaf dat het allicht nog te vroeg is om het soepel monetair beleid af te bouwen. Dat betekent dat de Fed volop obligaties blijft aankopen, zolang de onzekerheid over de economie en werkgelegenheid in de VS aanhoudt. De Fed pompt op die manier maandelijks 85 miljard dollar in het financiële systeem.

Goud wordt traditioneel beschouwd als een veilige haven in economisch onzekere tijden. (Bloomberg/BO)

De goudprijs is opnieuw fors gestegen na een diepe duik eerder deze maand. Maandagochtend klom de prijs voor een ounce (31 gram) goud tot 1.322 dollar, wat overeenstemt met de hoogste notering in ongeveer een maand tijd. Begin juli was de prijs van het edelmetaal onder de grens van de 1.200 dollar gedaald. Het goud noteerde de laatste twee weken de sterkste stijging (+7,6 procent) sinds november 2011.Volgens analisten valt de stijging van de goudprijs eenvoudig te verklaren door de recente verklaringen van Fed-voorzitter Ben Bernanke, die te kennen gaf dat het allicht nog te vroeg is om het soepel monetair beleid af te bouwen. Dat betekent dat de Fed volop obligaties blijft aankopen, zolang de onzekerheid over de economie en werkgelegenheid in de VS aanhoudt. De Fed pompt op die manier maandelijks 85 miljard dollar in het financiële systeem.Goud wordt traditioneel beschouwd als een veilige haven in economisch onzekere tijden. (Bloomberg/BO)