Rusland houdt zich klaar om het bijna failliete Griekenland te helpen. Dat hebben verschillende ministers vrijdag te kennen gegeven in de marge van het bezoek van de Griekse premier Alexis Tsipras aan een economisch forum in Sint-Petersburg. Hij had er een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Sinds de verkiezingsoverwinning van het uiterst linkse Syriza begin dit jaar en het aantreden van de regering-Tsipras lijkt de verstandhouding tussen Griekenland en Moskou zeer goed te zijn. Premier Tsipras ging nooit zo ver dat hij belangrijke engagementen aanging, maar in de context van de Griekse economische en schuldencrisis worden allen contacten tussen Athene en Moskou met argusogen bekeken in de Europese hoofdsteden.

Staatsobligaties

REUTERS
© REUTERS

Nu de Griekse crisis op een beslissend moment afstevent tijdens de eurotop van maandagavond, toont Rusland zich bereid te investeren in Griekenland. Minister van Economische Ontwikkeling Alexej Oeljoekajev sluit dan wel uit dat zijn land Griekse staatsobligaties opkoopt, maar zegt dat overheidsgaranties of investeringen in bijvoorbeeld de gassector overwogen worden. "Als Griekenland commercieel interessante projecten in de aanbieding heeft, zullen ze onderzocht worden", vulde minister van Financiën Anton Siloeanov aan.

Rusland tekende vrijdagochtend alvast een voorlopige overeenkomst voor de bouw van een aardgasleiding door Griekenland.

Eerder liet vicepremier Arkady Dvorkovich al verstaan dat Moskou "elke oplossing voor een regeling van de Griekse schuldencrisis die voorgesteld wordt door Griekenland en onze Europese partners" zal steunen. Tijdens zijn interventie op het economisch forum zei Tsipras nogmaals dat "het zogenaamde Griekse probleem niet een Grieks probleem is". "Het is een Europees probleem." Volgens de Griekse premier is de eurotop van maandagavond een positief gegeven op weg naar een akkoord. Wie inzet op "een crisis en de meest vreselijke scenario's", heeft het bij het verkeerde eind.

Toeristen

Terwijl de Europese Centrale Bank vrijdag besliste om het plafond voor de noodkredieten voor Griekse banken opnieuw op te trekken, doet het gerucht de ronde dat de banken in Griekenland maandag gesloten zullen blijven om een verdere bankrun een halt toe te roepen. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan dreigen er niet meteen problemen voor de toeristen ter plaatse, lieten twee touroperators weten aan Belga.

"We volgen de situatie op de voet via onze medewerkers ter plaatse. Momenteel zijn er geen problemen", luidt het zowel bij Thomas Cook als Jetair. "Toeristen betalen in de hotels en restaurants sowieso meestal met de kaart", zegt Thomas Cook. (Belga/AVE)

Rusland houdt zich klaar om het bijna failliete Griekenland te helpen. Dat hebben verschillende ministers vrijdag te kennen gegeven in de marge van het bezoek van de Griekse premier Alexis Tsipras aan een economisch forum in Sint-Petersburg. Hij had er een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.Sinds de verkiezingsoverwinning van het uiterst linkse Syriza begin dit jaar en het aantreden van de regering-Tsipras lijkt de verstandhouding tussen Griekenland en Moskou zeer goed te zijn. Premier Tsipras ging nooit zo ver dat hij belangrijke engagementen aanging, maar in de context van de Griekse economische en schuldencrisis worden allen contacten tussen Athene en Moskou met argusogen bekeken in de Europese hoofdsteden.Nu de Griekse crisis op een beslissend moment afstevent tijdens de eurotop van maandagavond, toont Rusland zich bereid te investeren in Griekenland. Minister van Economische Ontwikkeling Alexej Oeljoekajev sluit dan wel uit dat zijn land Griekse staatsobligaties opkoopt, maar zegt dat overheidsgaranties of investeringen in bijvoorbeeld de gassector overwogen worden. "Als Griekenland commercieel interessante projecten in de aanbieding heeft, zullen ze onderzocht worden", vulde minister van Financiën Anton Siloeanov aan. Rusland tekende vrijdagochtend alvast een voorlopige overeenkomst voor de bouw van een aardgasleiding door Griekenland.Eerder liet vicepremier Arkady Dvorkovich al verstaan dat Moskou "elke oplossing voor een regeling van de Griekse schuldencrisis die voorgesteld wordt door Griekenland en onze Europese partners" zal steunen. Tijdens zijn interventie op het economisch forum zei Tsipras nogmaals dat "het zogenaamde Griekse probleem niet een Grieks probleem is". "Het is een Europees probleem." Volgens de Griekse premier is de eurotop van maandagavond een positief gegeven op weg naar een akkoord. Wie inzet op "een crisis en de meest vreselijke scenario's", heeft het bij het verkeerde eind.Terwijl de Europese Centrale Bank vrijdag besliste om het plafond voor de noodkredieten voor Griekse banken opnieuw op te trekken, doet het gerucht de ronde dat de banken in Griekenland maandag gesloten zullen blijven om een verdere bankrun een halt toe te roepen. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan dreigen er niet meteen problemen voor de toeristen ter plaatse, lieten twee touroperators weten aan Belga."We volgen de situatie op de voet via onze medewerkers ter plaatse. Momenteel zijn er geen problemen", luidt het zowel bij Thomas Cook als Jetair. "Toeristen betalen in de hotels en restaurants sowieso meestal met de kaart", zegt Thomas Cook. (Belga/AVE)