Het lijkt erop dat de depositovlucht in Griekenland nog versnelt. Volgens Griekse media is donderdag alleen meer dan een miljard euro van de spaarboekjes gehaald. Tussen maandag en donderdag is sprake van 3 miljard euro dat van de rekeningen is genomen.

'Vertrouwen'

De top van de ECB heeft daarom op een uitzonderlijk overleg beslist om opnieuw het plafond op te trekken van de noodkredieten die Griekse banken kunnen krijgen bij de nationale bank van Griekenland. Dat bevestigen verschillende bronnen. Het is niet duidelijk met hoeveel miljard euro het plafond verhoogd is. Woensdag nog maar trok de ECB het ELA-plafond met 1,1 miljard euro op tot 84,1 miljard.

Volgens geruchten werd tijdens de teleconferentie 'niet vastgesteld dat er een probleem bestaat met de financiering van de Griekse banken'. De zeskoppige directie van de ECB en de gouverneurs van de centrale banken van de 19 eurolanden zouden er vertrouwen in hebben dat de eurotop van maandag tot een doorbraak kan leiden.

Crisis

De depositovlucht in Griekenland wijst op de vrees voor een slechte afloop van de onderhandelingen tussen de regering-Tsipras en de internationale schuldeisers van het land - de eurolanden, de ECB en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg heeft donderdag geen doorbraak opgeleverd. Maandagavond komen de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone bijeen voor een uitzonderlijke eurotop.

Zonder akkoord vóór het einde van de maand kan Griekenland niet tegemoet komen aan zijn verplichting om 1,6 miljard euro terug te betalen aan het IMF. Die wanbetaling dreigt te resulteren in een exit uit de eurozone en mogelijk zelfs uit de Europese Unie.

Er staat voor Griekenland een schijf van 7,2 miljard euro noodhulp klaar, maar de geldschieters willen die enkel vrijgeven op voorwaarde dat de regering een reeks economische hervormingen doorvoert. Voor Athene gaan die te ver. (Belga/KVDA)

Het lijkt erop dat de depositovlucht in Griekenland nog versnelt. Volgens Griekse media is donderdag alleen meer dan een miljard euro van de spaarboekjes gehaald. Tussen maandag en donderdag is sprake van 3 miljard euro dat van de rekeningen is genomen.De top van de ECB heeft daarom op een uitzonderlijk overleg beslist om opnieuw het plafond op te trekken van de noodkredieten die Griekse banken kunnen krijgen bij de nationale bank van Griekenland. Dat bevestigen verschillende bronnen. Het is niet duidelijk met hoeveel miljard euro het plafond verhoogd is. Woensdag nog maar trok de ECB het ELA-plafond met 1,1 miljard euro op tot 84,1 miljard. Volgens geruchten werd tijdens de teleconferentie 'niet vastgesteld dat er een probleem bestaat met de financiering van de Griekse banken'. De zeskoppige directie van de ECB en de gouverneurs van de centrale banken van de 19 eurolanden zouden er vertrouwen in hebben dat de eurotop van maandag tot een doorbraak kan leiden.De depositovlucht in Griekenland wijst op de vrees voor een slechte afloop van de onderhandelingen tussen de regering-Tsipras en de internationale schuldeisers van het land - de eurolanden, de ECB en het Internationaal Muntfonds (IMF).Overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg heeft donderdag geen doorbraak opgeleverd. Maandagavond komen de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone bijeen voor een uitzonderlijke eurotop. Zonder akkoord vóór het einde van de maand kan Griekenland niet tegemoet komen aan zijn verplichting om 1,6 miljard euro terug te betalen aan het IMF. Die wanbetaling dreigt te resulteren in een exit uit de eurozone en mogelijk zelfs uit de Europese Unie. Er staat voor Griekenland een schijf van 7,2 miljard euro noodhulp klaar, maar de geldschieters willen die enkel vrijgeven op voorwaarde dat de regering een reeks economische hervormingen doorvoert. Voor Athene gaan die te ver. (Belga/KVDA)