Dat hebben de ministers van Energie van Rusland en Griekenland, respectievelijk Aleksandr Novak en Panagiotis Lafazanis, aangekondigd op het Economisch Forum in Sint-Petersburg, zo meldt Russia Today.

Omstreden

Het project krijgt de naam South European Pipeline en is een uitbreiding van de omstreden Turkish Stream Pipeline van het Russische Gazprom, waarmee Rusland gas via Turkije en Griekenland naar Europa kan transporteren en zo Oekraïne omzeilen. De gaspijplijn zal volgens RT een capaciteit van 47 miljard kubieke meter per jaar hebben.

Binnen Europa en de Verenigde Staten is er veel kritiek op het project.

'Vrede en stabiliteit'

De Russische ontwikkelingsbank VEB zal 50 procent van de Griekse link in handen hebben en alle financiering van het project van twee miljard euro op zich nemen. Griekenland zal de rest bezitten.

Lafazanis sprak van een 'historische' meeting. 'De pijplijn zal niet enkel Griekenland en Rusland verbinden maar ook de mensen van Europa. Dit is tegen niemand in Europa gericht, het is een pijplijn voor vrede en stabiliteit in de regio'

Crisis

Lafazanis vergezelde in Rusland de Griekse premier Alexis Tsipras, terwijl de ministers van Financiën van de eurozone zich in Luxemburg berraadden over Griekenland. Het Het land voert erg moeizame onderhandelingen met Europa en het IMF over de vrijgave van nieuwe noodkredieten die een faillissement moeten voorkomen.

Het was al het tweede bezoek van Tsipras aan Rusland de jongste maanden. (KVDA)

Dat hebben de ministers van Energie van Rusland en Griekenland, respectievelijk Aleksandr Novak en Panagiotis Lafazanis, aangekondigd op het Economisch Forum in Sint-Petersburg, zo meldt Russia Today.Het project krijgt de naam South European Pipeline en is een uitbreiding van de omstreden Turkish Stream Pipeline van het Russische Gazprom, waarmee Rusland gas via Turkije en Griekenland naar Europa kan transporteren en zo Oekraïne omzeilen. De gaspijplijn zal volgens RT een capaciteit van 47 miljard kubieke meter per jaar hebben. Binnen Europa en de Verenigde Staten is er veel kritiek op het project.De Russische ontwikkelingsbank VEB zal 50 procent van de Griekse link in handen hebben en alle financiering van het project van twee miljard euro op zich nemen. Griekenland zal de rest bezitten.Lafazanis sprak van een 'historische' meeting. 'De pijplijn zal niet enkel Griekenland en Rusland verbinden maar ook de mensen van Europa. Dit is tegen niemand in Europa gericht, het is een pijplijn voor vrede en stabiliteit in de regio'Lafazanis vergezelde in Rusland de Griekse premier Alexis Tsipras, terwijl de ministers van Financiën van de eurozone zich in Luxemburg berraadden over Griekenland. Het Het land voert erg moeizame onderhandelingen met Europa en het IMF over de vrijgave van nieuwe noodkredieten die een faillissement moeten voorkomen. Het was al het tweede bezoek van Tsipras aan Rusland de jongste maanden. (KVDA)