Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft zich in een toespraak in Firenze uitgesproken tegen nieuwe verkiezingen in Italië. "Italië heeft hervormingen nodig, geen verkiezingen", zo verklaarde de Belg.
Van Rompuy prees de goedkeuring van een reeks besparingsmaatregelen in de Italiaanse Senaat. De saneringen en economische hervormingen moeten de druk van de financiële markten op Italië verlichten.

Van Rompuy's pleidooi tegen nieuwe verkiezingen wordt aanzien als een steuntje voor de vorming van een regering onder leiding van Mario Monti. President Giorgio Napolitano wil Monti, een voormalig eurocommissaris en alom gerespecteerd econoom, aan het hoofd brengen van een nieuwe brede regering die Italië uit de financiële problemen moet halen.

De Europese beurzen reageerden alvast positief op de goedkeuring van de besparingsplannen in de Italiaanse Senaat. Beleggers waren hoopvol gestemd door een nakende politieke oplossing in Italië en opbeurende berichten over de Amerikaanse economie.

Beurzen veren op

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,26 procent hoger. In Milaan werd een winst van 3,68 procent geboekt. De belangrijkste indices in Frankurt, Parijs en Londen gingen respectievelijk 3,22 procent, 2,76 en 1,85 procent hoger. Overal deden de bankaandelen het goed. Zo klom verzekeraar Allianz in Frankfurt 5,6 procent hoger. In Amsterdam was branchegenoot Aegon de grootste winnaar in de AEX met een winst van 5,5 procent. ING zag zijn beurswaarde met 4,4 procent stijgen. De grote Duitse banken Deutsche Bank en Commerzbank wonnen bijna 6 procent, net zoals het Franse BNP Paribas.

Nu de Italiaanse Senaat heeft ingestemd met het besparingspakket, moet ook nog de Kamer groen licht geven voor die plannen. Dan kan Silvio Berlusconi aftreden en plaatsmaken voor Mario Monti. (Belga/INM)

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft zich in een toespraak in Firenze uitgesproken tegen nieuwe verkiezingen in Italië. "Italië heeft hervormingen nodig, geen verkiezingen", zo verklaarde de Belg. Van Rompuy prees de goedkeuring van een reeks besparingsmaatregelen in de Italiaanse Senaat. De saneringen en economische hervormingen moeten de druk van de financiële markten op Italië verlichten. Van Rompuy's pleidooi tegen nieuwe verkiezingen wordt aanzien als een steuntje voor de vorming van een regering onder leiding van Mario Monti. President Giorgio Napolitano wil Monti, een voormalig eurocommissaris en alom gerespecteerd econoom, aan het hoofd brengen van een nieuwe brede regering die Italië uit de financiële problemen moet halen. De Europese beurzen reageerden alvast positief op de goedkeuring van de besparingsplannen in de Italiaanse Senaat. Beleggers waren hoopvol gestemd door een nakende politieke oplossing in Italië en opbeurende berichten over de Amerikaanse economie. Beurzen veren op In Amsterdam sloot de AEX-index 2,26 procent hoger. In Milaan werd een winst van 3,68 procent geboekt. De belangrijkste indices in Frankurt, Parijs en Londen gingen respectievelijk 3,22 procent, 2,76 en 1,85 procent hoger. Overal deden de bankaandelen het goed. Zo klom verzekeraar Allianz in Frankfurt 5,6 procent hoger. In Amsterdam was branchegenoot Aegon de grootste winnaar in de AEX met een winst van 5,5 procent. ING zag zijn beurswaarde met 4,4 procent stijgen. De grote Duitse banken Deutsche Bank en Commerzbank wonnen bijna 6 procent, net zoals het Franse BNP Paribas. Nu de Italiaanse Senaat heeft ingestemd met het besparingspakket, moet ook nog de Kamer groen licht geven voor die plannen. Dan kan Silvio Berlusconi aftreden en plaatsmaken voor Mario Monti. (Belga/INM)