De ministers van Financiën van de eurozone hebben hun vergadering donderdagavond rond 19 uur beëindigd. Ze zijn uit elkaar gegaan zonder akkoord over Griekenland. Dat meldt Europees commissaris Valdis Dombrovskis.

Voor de vergadering waren de verwachtingen al niet hoog. Zo zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem de eurogroep 'somber' tegemoet te zien.

De discussie over Griekenland was het laatste punt op de agenda, maar duurde niet lang. Al na een uurtje sijpelde in de perszaal in Luxemburg het bericht door dat het overleg afgelopen was.

Volgens commissaris Dombrovskis is er dus geen akkoord. Hij noemt het 'een sterk signaal voor Griekenland om zich serieus te engageren in de onderhandelingen.'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legde gisteren een 'allesomvattend voorstel' op de tafel. Dat ging dan onder meer over een plafond voor het begrotingstekort en een plan om het Europese noodfonds in te schakelen om de Griekse schuldenlast te verlichten.

Zijn Europese collega's waren niet onder de indruk. Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF stelde dat ze de volgende keer 'met volwassenen rond de tafel wenste te zitten'.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet na afloop verstaan dat dat niet voldoende was. 'Er moet een serieuze aanpassing komen van de attitude en de voorstellen Grieken. Dan kan de situatie keren.'

Maandag: vergadering van de laatste kans

Omdat de eurogroep een oplossing voor de Griekse crisis geen stap dichterbij heeft gebracht, roept Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone maandagavond bijeen voor een uitzonderlijke eurotop.

Er kan zonder overdrijven gesteld worden dat die bijeenkomst nu echt de vergadering van de laatste kans is. Op 30 juni loopt namelijk het lopende Griekse hulpprogramma af. Zonder bijkomende financiering dreigt het land financieel helemaal onderuit te gaan.

Gisteravond werd in Griekenland betoogd tegen de Griekse regering. De betogers zien een terugkeer naar de drachme allerminst zitten, en willen de druk op de Tsipras verhogen om een dela te sluiten met de geldschieters.

Gaan de banken dicht?

De afgelopen twee dagen is er al meer dan twee miljard euro afgehaald in Griekenland. Ook de voorbije maanden was er al een heuse kapitaalvlucht op gang gekomen. Er wordt verwacht dat in Athene de banken op maandag gesloten zullen zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vandaag crisisoverleg over de Griekse kwestie.

(Belga/AVE/JH)

De ministers van Financiën van de eurozone hebben hun vergadering donderdagavond rond 19 uur beëindigd. Ze zijn uit elkaar gegaan zonder akkoord over Griekenland. Dat meldt Europees commissaris Valdis Dombrovskis.Voor de vergadering waren de verwachtingen al niet hoog. Zo zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem de eurogroep 'somber' tegemoet te zien.De discussie over Griekenland was het laatste punt op de agenda, maar duurde niet lang. Al na een uurtje sijpelde in de perszaal in Luxemburg het bericht door dat het overleg afgelopen was.Volgens commissaris Dombrovskis is er dus geen akkoord. Hij noemt het 'een sterk signaal voor Griekenland om zich serieus te engageren in de onderhandelingen.' De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legde gisteren een 'allesomvattend voorstel' op de tafel. Dat ging dan onder meer over een plafond voor het begrotingstekort en een plan om het Europese noodfonds in te schakelen om de Griekse schuldenlast te verlichten. Zijn Europese collega's waren niet onder de indruk. Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF stelde dat ze de volgende keer 'met volwassenen rond de tafel wenste te zitten'.Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet na afloop verstaan dat dat niet voldoende was. 'Er moet een serieuze aanpassing komen van de attitude en de voorstellen Grieken. Dan kan de situatie keren.'Omdat de eurogroep een oplossing voor de Griekse crisis geen stap dichterbij heeft gebracht, roept Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone maandagavond bijeen voor een uitzonderlijke eurotop.Er kan zonder overdrijven gesteld worden dat die bijeenkomst nu echt de vergadering van de laatste kans is. Op 30 juni loopt namelijk het lopende Griekse hulpprogramma af. Zonder bijkomende financiering dreigt het land financieel helemaal onderuit te gaan.Gisteravond werd in Griekenland betoogd tegen de Griekse regering. De betogers zien een terugkeer naar de drachme allerminst zitten, en willen de druk op de Tsipras verhogen om een dela te sluiten met de geldschieters. De afgelopen twee dagen is er al meer dan twee miljard euro afgehaald in Griekenland. Ook de voorbije maanden was er al een heuse kapitaalvlucht op gang gekomen. Er wordt verwacht dat in Athene de banken op maandag gesloten zullen zijn.De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vandaag crisisoverleg over de Griekse kwestie. (Belga/AVE/JH)