Wantrouwen tussen Grieken en geldschieters zit zeer diep
De persconferenties na afloop van het mislukte eurogroep-overleg, maakten opnieuw duidelijk dat het water tussen Griekenland en zijn gesprekspartners bijzonder diep is.
Het vertrouwen tussen Griekenland en zijn geldschieters is helemaal zoek. Dat konden journalisten eens te meer vaststellen na het mislukte eurogroep-overleg in Luxemburg. IMF-directeur Christine Lagarde hoopt dat ze binnenkort met ‘volwassenen’ rond de tafel kan gaan zitten, terwijl de Griekse minister Yanis Varoufakis zijn partners oproept niet zomaar ‘cijfermatige aanpassingen’ van de Griekse overheidsfinanciën te eisen.
Uitzonderlijke eurotop
Op 30 juni dreigt Griekenland in wanbetaling te gaan als het zijn schulden aan het IMF niet kan terugbetalen. Het heeft bijkomende externe financiering nodig en rekent daarvoor op een akkoord met de ‘instellingen’: de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Alle drie de geldschieters waren donderdag vertegenwoordigd op de eurogroep, maar de bijeenkomst leverde geen resultaat op. Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk besliste meteen daarna om volgende week maandag een uitzonderlijke eurotop bijeen te roepen.
De persconferenties na afloop van de eurogroep maakten opnieuw duidelijk dat het water tussen Griekenland en zijn gesprekspartners bijzonder diep is. Yanis Varoufakis verbaasde zich erover dat het IMF in de context van de eurogroep niet over een schuldherschikking wil spreken, terwijl het daar volgens hem al meermaals op aangedrongen heeft. ‘Nochtans is een herschikking van onze schuld een conditio sine qua non voor economisch herstel’, zei de Griek.
‘Gebrek aan dialoog’
IMF-topvrouw Lagarde toonde zich bijzonder ontstemd over de Griekse onderhandelaars. ‘Er is een gebrek aan dialoog’, zei ze. Het is ‘hoog tijd dat de dialoog hersteld wordt, maar met volwassenen in de zaal’. Ze was naar verluidt ook zeer kwaad over de opmerking van de Griekse premier Alexis Tsipras dat het IMF een ‘criminele verantwoordelijkheid’ draagt voor de diepe problemen waar Griekenland mee kampt.
Varoufakis wil zich niet voorstellen wat een Grexit voor gevolgen kan hebben, maar waarschuwde wel dat ‘we gevaarlijk dicht bij een gemoedstoestand staan die een ongeval aanvaardbaar maakt.’ (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier