Het gaat om de laagste stand sinds 15 juli, toen de euro en de dollar voor het laatst pariteit bereikten. Twee dagen voordien was de Europese munt voor het eerst sinds 2002 onder de dollar gezakt. De vrees voor een wereldwijde economische teruggang doet beleggers hun toevlucht zoeken tot de Amerikaanse dollar, die als 'veilige haven' geldt. Bovendien is de Amerikaanse centrale bank veel voortvarender dan de Europese ECB om de torenhoge inflatie te beteugelen met hogere rentes.

Europese producenten die uitvoeren, varen relatief wel bij een zwakkere euro, omdat hun goederen goedkoper worden voor klanten buiten de eurozone. Andersom wordt goederen invoeren - waaronder ook olie en gas - wel duurder.

Het gaat om de laagste stand sinds 15 juli, toen de euro en de dollar voor het laatst pariteit bereikten. Twee dagen voordien was de Europese munt voor het eerst sinds 2002 onder de dollar gezakt. De vrees voor een wereldwijde economische teruggang doet beleggers hun toevlucht zoeken tot de Amerikaanse dollar, die als 'veilige haven' geldt. Bovendien is de Amerikaanse centrale bank veel voortvarender dan de Europese ECB om de torenhoge inflatie te beteugelen met hogere rentes.Europese producenten die uitvoeren, varen relatief wel bij een zwakkere euro, omdat hun goederen goedkoper worden voor klanten buiten de eurozone. Andersom wordt goederen invoeren - waaronder ook olie en gas - wel duurder.