Westen moet zich aanpassen aan realiteit van verouderende bevolking

Inmiddels zal het duidelijk zijn dat de overheden geen pasklare oplossing voor de huidige problemen bij de hand hebben. De problemen worden telkens opnieuw vooruitgeschoven, zonder dat ze in hun kern worden aangepakt Het probleem is dat niemand echt weet hoe de huidige schuldencrisis moet worden aangepakt.

De bekende econoom Bruce Karsting is van mening dat het westen zich moet neerleggen bij de realiteit van een verouderende bevolking.

Dat geldt ook voor China, dat het demografisch probleem zelf heeft uitgelokt door de één-kind-politiek. Het probleem van de verouderende bevolking is veel krachtiger dan algemeen wordt aangenomen.

Geef ons nog twee of drie jaar en het wordt beter

De dynamiek van de verouderende bevolking is sterker dan de Keynesiaanse politiek of het massaal injecteren van geld in het systeem zoals die tot dusver werden gebruikt. ‘Geef ons nog twee of drie jaar en het wordt beter’, zo luidt de boodschap die de regeringen tot dusver geven.

Die boodschap is echter fout, want ze werkt volgens Karsting niet langer in een wereld waar de demografische pyramide langzaam maar zeker op haar kop wordt gezet. Zolang de beleidsvoerders dit niet hebben begrepen, zal de crisissituatie alleen maar verergeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content