Danny Reweghs

‘Weerfenomeen El Niño biedt de beleggers kansen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het lijkt erop alsof de landbouwprijzen en -aandelen hun bodem hebben bereikt. “Dat mag ook wel na bijna vijf jaar in een serieuze baissemarkt. Maar weerfenomeen El Niño moet voor een ommekeer zorgen”, schrijft Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk.

Aan de evidentie dat de ‘Kleine Jongen’ (een benaming gegeven door Peruviaanse vissers, refererend naar het ‘Kerstkind’, aangezien het fenomeen minder dan normaal voorkomt) terug is, valt niet te ontkomen. De hinderlijke gevolgen zijn steeds meer merkbaar. Dit zowel in Latijns-Amerika, Azië als in Australië.

Hoge voorraden

Door El Niño stijgt de kans dat de bodem voor de meeste landbouwgrondstoffen inderdaad bereikt is

Volgens Australia’s Bureau of Meteorology is de huidige El Niño een van de drie strafste sinds men de kracht in 1950 is beginnen meten. El Niño ontstaat als niet zoals normaal de passaatwind het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan van Latijns-Amerika naar Azië blaast (waar het verdampt en als neerslag terugkomt), maar de passaatwind botst op een krachtige westenwind, waardoor het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika blijft en zorgt voor droogte in Azië en overvloedige regens en stormen in Latijns-Amerika.

Dat zorgt hoofdzakelijk op het zuidelijk halfrond voor een negatieve impact op (toekomstige) oogsten. De prijseffecten werden tot nog toe afgeremd door de hoge voorraden aan landbouwgrondstoffen, vooral dan granen (maïs, tarwe, soja). Enkel voor palmolie zijn de internationaal bekeken de voorraden lager dan in 2010. Daar zien we dan ook het grootste prijseffect. Sinds begin 2016 is de palmolieprijs reeds met ruim een kwart gestegen.

Van El Niño naar La Nina

Bij de vorige El Niño van 2009-2010 zakte de opbrengst van palmolie met 5,9% en in 1997-’98 zelfs 16,8%. Er wordt nu ook al volop gespeculeerd of er ook nog La Nina (‘het meisje’, zusje van El Nino) zal volgen (50% kans). Het warme water wordt dan door een koude stroom gevolgd, wat extra regen doet vallen in Azië en Amerika. De impact situeert zich doorgaans vooral op het Amerikaans continent. In cruciale landen voor de landbouw zoals Brazilië en de Verenigde Staten.

Door het weerkundig fenomeen van El Niño (hopelijk gevolgd dit jaar door La Nina) stijgt de kans dat de bodem voor de meeste landbouwgrondstoffen inderdaad bereikt is. En dat zal de winsten en de beurskoersen van de landbouwaandelen ten goede komen.

Kansrijk

U mag dan ook op dit beleggingsthema voor de komende zes tot twaalf maanden inzetten. Een aantal kanshebbers van bij ons zijn Tessenderlo Group, dat sinds de komst van referentie-aandeelhouder Picanol (CEO Luc Tack) een ware metamorfose heeft ondergaan en plantagegroep Sipef, waarvan de koers nog is achtergebleven op de fraaie stijging van de palmolieprijs tot nog toe dit jaar en aan een inhaalbeweging lijkt begonnen.

Internationaal gezien zijn de meststoffenwaarden als Potash Corporation, K+S en Mosaic aantrekkelijk geprijsd. Hun beurskoersen staan 60 tot 75% onder het piekniveau van een vijftal jaren geleden. Het optreden van het fenomeen La Nina is voor hen wel van belang, gezien de te verwachten impact op de graanprijzen (vooral soja). Dat kan voor de ommekeer in de koersen zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content