Wat gaat de aandelenbeurs doen…?
Cycli van pieken en dalen. We gebruiken recente ontwikkelingen (te) veel voor onze beslissingen. We zijn absoluut niet goed in het voorspellen van de toekomst. Waarom denken we bij beleggen daar dan anders over? Verwachtingen blijken de belangrijkste drijfveren voor ons gedrag. Maar helaas niet altijd juist te zijn!
De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!
Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…
Op een dag vertelt je buurman dat hij weer een mooie winst heeft gemaakt met zijn beleggingen in aandelen. Een week nadat je beste vriend je hier ook al over aansprak. Je verdiept je in wat beleggingstips, bezoekt websites, leest beleggingsmagazines, kortom je informeert jezelf grondig!
Het was je nog niet echt opgevallen, maar je hoort het op straat, bij de coiffeur, de groentewinkel, de beenhouwer, eigenlijk praat iedereen over aandelen. Obligaties leveren niets meer op. En je trekt je conclusie, ik moet ook nu en al mijn spaargeld beleggen in aandelen! Het is het juiste moment, na dit jaar van sterke stijging, ik moet NU instappen…
Verwachtingen zijn heel vaak gebaseerd op onze recente, of zelfs heel recente ervaringen.
En verwachtingen zijn NIET de juiste drijfveren om onze geld- en beleggingsbeslissingen te nemen. Zeker als we ze collectief hebben, en er zijn geen echte fundamentele economische redenen, dan kan het sentiment ineens snel omkeren, en bleek dat we alleen maar elkaar, zonder nadenken, blindelings volgden.
Misschien moeten we wat verder durven terugdenken aan de tijd voor de meest recente trends. En proberen terug te denken aan die tijden waarin dingen plots veranderden en opeens, snel ons allemaal verbaasden en ons echt (negatief) verrasten. Ons overvielen! We hoeven niet eens zo ver terug te gaan in de tijd. Technologiebubbel, stijging van woningprijzen die stagneerden of zelfs in bepaalde landen tot forse dalingen leidden, schuldencrisis in 2008 in de VS en wat daarna bij ons gebeurde…
Mensen zijn niet goed in verwachtingen en trends voorspellen. Trends zijn vaak van korte duur. Een recente gebeurtenis in juist historisch perspectief plaatsen is al een eerste deel van de oplossing. En de tweede deel van de oplossing zit in ons gedrag. Ik heb er al vaker over geschreven. Beleggen is een proces. Het is niet een afweging van nu (terug) kopen, en wanneer het een beetje tegenzit, weer alles verkopen. Dat is ook een proces, maar niet het juiste. Met het proces bedoel ik:
- Zorg voor een realistisch plan, WAAROM wil je beleggen, op korte en lange termijn?
- Zoek naar beleggingen die onderdeel uitmaken van je plan.
- Geef toe dat er een probleem kan ontstaan, maar als dat probleem ontstaat, kijk wat de impact is op je doelstellingen en of die impact echt wel zo groot is als je emoties je doen (of anderen je laten) geloven.
- Je geld cash en liquide hebben en houden is vaak niet de oplossing tijdens een crisis…Wanneer stap je weer in de markt? We kunnen niet timen…
- Stel een checklist op met vragen die je jezelf moet stellen bij grote financiële beslissingen, waar je op terug kan vallen wanneer je emoties en je gedrag je parten gaan spelen
- Neem je tijd voordat je beslissing neemt: doordacht handelen is beter dan op emoties impulsief en drastisch reageren.
- Ga voorzichtig en rustig (zie ook punt 6) om met Breaking news, panikerende en hard roepende beursgoeroe’s en andere nieuwe informatie.
En het belangrijkste van alles misschien wel: focus op je eigen gedrag en niet op wat de markten doen. Markten stijgen EN dalen. Dat deden ze gisteren, eergisteren, een jaar geleden, zelfs meer dan honderd jaar geleden. En dat zal morgen, overmorgen, volgende week, volgend jaar en nog verder in de toekomst, niet anders zijn. (RvB)
Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.
Smart Behavior Blog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier