Waarom… de grote vraag, ook voor je geld!
De grote WAAROM vraag. Niet alleen filosofisch maar ook gewoon voor je geld, in de beslissingen die je neemt is deze waarom vraag heel erg nuttig en belangrijk. Waarom spaar en beleg je?
De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!
Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…
Waarom spaar en beleg je? Als we onszelf deze vraag eens wat vaker durven stellen, dan zal je merken dat je gewoon beter weet waarom je bepaalde beslissingen wel of niet neemt!
Waarom leef jij het leven wat je wil leven? Of waarom niet? Klinkt voor sommigen misschien erg diepzinnig en filosofisch. Maar een ‘waarom’ vraag zouden we onszelf echt eens wat vaker mogen stellen. Of zou onze adviseur mogen doen als we deze inschakelen om ons echt te helpen. Herinner je jezelf nog toen je als kind volop nieuwe dingen ontdekte? En je telkens weer door bleef vragen en waarom dit, waarom dat bleef herhalen. Op elk antwoord wat je kreeg van je ouders. Tot voor je ouders bijna aan het vervelende toe…
Maar toch heb je in die tijd ontzettend veel geleerd, nieuwe dingen ontdekt en wist je op een gegeven moment, of dacht je toch, bijna alles! En dan plots komt er een dag, lijkt het wel, en dan stop je met steeds alles in vraag te stellen. Tenzij je een wetenschapper bent en echt alles wil blijven ontdekken of onderzoeken en bewijzen of feiten op tafel wil krijgen. Waarom gaan we, als we het over beleggen en onze doelstellingen hebben, de waarom vraag, niet net dat nodige stapje verder en dieper. Iedereen wil toch beleggen voor zijn of haar pensioen!? Maar doe jij ook alles omdat iedereen het doet?
Waarom beleg je? Omdat een spaarrekening niets meer oplevert… Waarom wil je dan een hoger rendement dan een spaarrekening? Omdat ik over 5 jaar geld wil hebben of nodig heb voor een nieuwe auto, voor een wereldreis, voor een sabattical, een tijdje minder werken, om tijd te hebben om voor de kinderen te zorgen.
Waarom beleg je? Voor mijn pensioen… Waarom is pensioen dan zo belangrijk voor je en wat wil jij doen wanneer je met pensioen bent? Omdat ik dan de tijd heb om met een mobilhome rond te trekken. Of te genieten van een rustig leven in het zuiden. En een woning in Frankrijk of Spanje te kopen. Of gewoon thuis tijd aan mijn hobbies kan besteden. Of mijn kleinkinderen of anderen financieel op weg te helpen.
Als we eens wat meer de tijd nemen en echt in detail praten over geld en over onze beleggingen, dan pas komen de echte dromen, wensen en doelen op tafel. Dan weten we waarom we bepaalde beslissingen nu willen nemen. Of waarom later. Dan pas maken we concreet waarom EN op welk moment we een bepaald bedrag op onze bankrekening willen hebben of nodig hebben. Als we weten wat, wanneer en waarom, dan praten we over wat financiële planning is.
Waarom vragen zijn open vragen. Dit betekent dat we gedwongen worden om na te denken om er een goed antwoord op te geven. Meer in detail en persoonlijker worden. Vergelijk het met een ui die je laagje voor laagje afpelt om tot de kern te komen.
Het is nog steeds een grote gemiste kans in de beleggingswereld. Waarom beleg je? Bij deze belangrijkste vraag willen we (of de financiële industrie) het onszelf snel en gemakkelijk vanaf maken.
Kruist u één (en niet meer dan één want dat kunnen onze computersystemen niet verwerken) van de vijf antwoorden van het vragenlijstje aan:
Waarom belegt u?
- Ik wil mijn kapitaal doen aangroeien.
- Ik wil deels een aanvullend inkomen uit mijn kapitaal halen, en deels mijn kapitaal verder laten groeien.
- Ik wil geen risico lopen en heb mijn kapitaal wat ik wil opbouwen nodig voor mijn pensioen.
- Ik ga steeds voor een hoog rendement. Ik aanvaard dat de waarde van mijn beleggingen flink kan schommelen en dat ik, zeker op korte termijn, aanzienlijke verliezen.
- Ik wil enig rendement bekomen door een derde van mijn portefeuille bloot te stellen aan de markt- of muntvolatiliteit (bijv. aandelen, beleggingsfondsen of obligaties in een vreemde munt).
U en ik willen leven! Geld sparen en beleggen om er leuke dingen van te doen. Hebben geld nodig om deze dingen te kunnen (blijven) doen. Of pas dan de tijd, of het geld ervoor. Een huis kopen, een onderneming starten, een wagen, een wereldreis, een tijd stoppen met werken om vrijwilligerswerk te doen in Africa, voor (zieke)ouders of kinderen te zorgen…
Deze dingen kosten geld. En als ik weet hoeveel geld ik nu heb, of kan sparen en ik weet wanneer ik een bepaalde hoeveelheid geld nodig heb, dan weet ik welke doelstellingen ik heb met sparen en beleggen. En ik praat over doelstellingen. Want er zijn maar weinig mensen die gelukkig worden met het realiseren van één doel.
WAAROM zie ik deze vragen en doelstellingen nooit terug in beleggings- en risicoprofiel vragenlijsten? (RvB)
Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.
Smart Behavior Blog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier