Danny Reweghs
‘Voorlopig is het cruciaal jaar 2018 voor de Belgische biotech een enorme meevaller’
‘Alle aandeelhouders van Ablynx kunnen uitstappen met een fraaie winst op hun positie. Zo is de Belgische biotechsector nog eens op een heel positieve manier in het nieuws gekomen, en dat is een opsteker.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
Het bod van de Franse farmagigant Sanofi op het Gentse biotechbedrijf Ablynx loopt stilaan op zijn einde. Dat bod heeft een waarde van 3,9 miljard euro, want de Fransen bieden 45 euro per aandeel voor Ablynx. Meer dan waarschijnlijk beleven we dus de laatste weken van de beursnotering van het Vlaamse biotechbedrijf. Alle aandeelhouders van Ablynx kunnen uitstappen met een fraaie winst op hun positie. Zo is de Belgische biotechsector nog eens op een heel positieve manier in het nieuws gekomen, en dat is een opsteker.
‘Voorlopig is het cruciaal jaar 2018 voor de Belgische biotech een enorme meevaller’
Het bod op Ablynx is een surplus voor de koersontwikkeling van de andere spelers. Er is het besef dat ook andere Belgische biotechbedrijven op een dag worden overgenomen als ze hun potentieel hebben bewezen. Voor ons had het Gentse biotechbedrijf zelfstandig mogen doorgaan. Want een tweede UCB op de beursvloer zal Ablynx nu niet worden. Dat bedrijf heeft een beurswaarde van 13 miljard euro. De voorbije 25 jaar alleen al is de koers vertwintigvoudigd.
De overname van Ablynx tegen het drievoud van de koers van nog maar september vorig jaar bewijst onze basisstelling dat de Belgische biotechwaarden naar internationale normen zeer laag gewaardeerd zijn door enkele trauma’s uit het verleden. Dat bood en biedt enorme kansen, die u kunt benutten met als horizon 2020 à 2025.
Niet verkopen
Het tactische plan is duidelijk: gespreid investeren (liefst minstens vier à vijf aandelen) en voor de lange termijn (horizon van minstens vijf jaar). Beide elementen zijn cruciaal. Ablynx was het tweede schot in de roos de afgelopen maanden. Sinds december ging de koers van argenx bijna verticaal omhoog, na sterke klinische resultaten. Snel komen dan de vragen of dat aandeel niet moeten worden verkocht. Voor ons is het antwoord ondubbelzinnig nee.
De slechtst mogelijke aanpak is meteen na goed nieuws de ene biotechwaarde te verkopen en na een tegenvallend bericht met het andere biotechaandeel te blijven zitten. Dan krijg je op termijn gegarandeerd problemen en erg teleurstellende rendementen. Bij minstens 100 procent koerswinst is het wel verdedigbaar de initiële inleg eruit te halen en zo het individuele risico op kapitaalverlies weg te nemen. Maar voor argenx zien we daar voorlopig geen reden toe.
Enorme meevaller
We hadden een cruciaal 2018 voor de Belgische biotech in het vooruitzicht gesteld, en tot nu is het jaar een enorme meevaller. Ook al weten we goed dat we ook nog slecht nieuws uit de sector gaan krijgen. In december en januari schitterden Ablynx, argenx én TiGenix door een bod van Takeda Chemicals.
Intussen is ook Mithra Pharmaceuticals volledig tot ontluiking gekomen op de beursvloer. Het Luikse biotechbedrijf is in de eerste vier maanden van het jaar de sterkste stijger op Euronext Brussel en doet het dus nog beter dan de twee biotechbedrijven die het voorwerp zijn van een overnamebod. Het begint de markt te dagen dat Mithra mogelijk over enkele jaren twee blockbusters (geneesmiddelen met een jaarlijkse verkoop van minstens 1 miljard dollar) op de markt heeft met Estelle (anticonceptiepil) en vooral Donesta (menopauze). De data die de voorbije maanden zijn gepubliceerd, zijn alvast veelbelovend en kunnen al in de komende weken en maanden tot bijkomende deals leiden met vooraanstaande spelers in de vrouwengeneeskunde.
We blijven er dan ook van uitgaan dat het tegenvallend nieuws uit de Belgische biotechsector de komende jaren meer dan wordt gecompenseerd door sterke klinische resultaten, die voor heel wat aandeelhouderswaarde zullen zorgen. Niet alleen van de vermelde bedrijven, maar ook van andere beloftevolle biotechs zoals Bone Therapeutics, Celyad, MDxHealth en ThromboGenics, om enkel die al maar te vernoemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier