Vloed aan liquiditeiten heeft rentestand kunstmatig beïnvloed

De monetaire politiek van de ECB moet volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco rekening houden met de recessie in de Zuid-europese landen en met het inflatierisico in de sterkere noordelijke economiën.

De ECB houdt de interestvoet extreem laag op 1% en blijft de impact van de LTRO op het interbancaire markt en op de rëele economie in het oog houden.

In de VS en het UK werd aangekondigd dat het verhogen van de rente nog niet voor morgen is. Zo kondigde de FED aan dat een rentestijging niet wordt voorzien voor eind 2014.

Zowel de FED als de BOE houden hun politiek van niet-conventionele maatregelen (QE) aan, en er wordt zelfs aan gedacht die nog uit te breiden.

Er is opnieuw ruimte om de rente te verlagen

De vertragende wereldeconomie en de afnemende inflatiedruk zorgden voor ruimte om de rente te verlagen. Zo heeft Brazilië de rente reeds laten zakken, en heeft China de reserveverplichtingen voor de banken verlaagd.

De lange rentetarieven in de VS en de Europese kernlanden zijn sinds begin 2011 terug sterk gedaald. Dit is niet alleen een reactie op de zwakke groeivooruitzichten en de matigende inflatieverwachtingen, maar ook op de macro-economische onzekerheid en de “flight-to-quality” ten gevolge van de voortdurende crisis van de Europese overheidsfinanciën.

Het niveau van de lange rente is zelfs tot onder het inflatiepeil teruggevallen. Deze negatieve reële rentevoeten tonen aan hoe de vloed aan liquiditeiten (LTRO) de rentestand kunstmatig naar beneden heeft gedrukt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content