Vijf stellingen over beursjaar 2018: ‘Te vroeg om pessimistisch te worden’

traders tijdens de laatste handelsdag op de beurs van Frankfurt © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We wensen u eerst en vooral een opperbest 2018 toe. Op de eerste plaats een goede gezondheid en heel veel geluk in de zaken die u belangrijk vindt. Daar hoort uiteraard ook de wens voor een mooi rendement op de beleggingsportefeuille bij. Vijf stellingen over beursjaar 2018.

1. Het economische plaatje ziet er beter uit dan het beursplaatje voor 2018

De voorbije jaren hebben de beurzen het veel beter gedaan de economie. De beurzen werden daarbij geholpen door de centrale banken die de rente kunstmatig laag hebben gehouden. Dat deed beleggers meer en meer overstappen van obligaties naar aandelen. Voor 2018 klinken de economische vooruitzichten bijzonder gunstig. Het zou nog beter kunnen worden dan 2017 en daarmee het beste economische jaar voor de wereldeconomie van het afgelopen decennium worden. Maar dat betekent niet dat de beurzen ook opnieuw een prima jaar zullen kennen.

2. Maar het is nog te vroeg om pessimistisch te worden over de beurzen

Enige voorzichtigheid is aan het begin van het nieuwe jaar zeker geboden. De bitcoin, de technologiehausse op Wall Street, de aanhoudende stijging in 2017 zonder noemenswaardige terugval, … Het zijn allemaal tekenen dat de beurzen oververhitten en op korte termijn blijven we uitgaan van een tussentijdse, milde correctie die we al in het laatste kwartaal van 2017 hadden verwacht. Maar we denken niet dat er meteen een crash voor de deur staat. We verwachten dat de stijging doorzet vanaf het voorjaar tot minstens de zomer met nieuwe pieken. Maar naarmate het jaar vordert, zal het steeds gevaarlijker worden en nemen de kansen op een eerste, stevige correctie in jaren fors toe.

3. Aandelen te verkiezen boven obligaties

We beseffen dat we daarmee een open deur intrappen. Deze stelling geldt voor de eerste jaarhelft, maar wellicht niet voor het volledige jaar. We zien geen noemenswaardig potentieel voor obligaties meer door de gunstige economische omgeving en de geleidelijke ommekeer in het monetaire beleid. In de loop van 2018 wordt voor het eerst meer geld uit het financieel systeem gehaald dan er wordt ingestopt. De aandelenmarkten geven we in het eerste semester wel stijgingskansen.

4. Verkies Europese en Japanse boven Amerikaanse aandelen en aandelen uit de opkomende markten

Europese boven Amerikaanse waarden verkiezen, dat hebt u ook al eerder gehoord. Maar de volgende maanden ziet het er goed uit voor de Europese beurzen met de verwachting dat de dollar relatief stabiel blijft tegenover de euro en er nog een aantal overnames op komst zijn in Europa. De meeste huizen hebben de Japanse klim gemist. Ze kijken er nu pas naar. Door onze terughoudendheid tegenover China delen we het ruim verspreide optimisme over de opkomende markten minder.

5. Verkies waarde (value) boven groei (growth)

De voorbije jaren hebben groeiwaarden het veel beter gedaan dan waarde-aandelen. Dat heeft de groeiwaarden doorgaans een erg hoge waardering meegegeven in absolute en relatieve termen. Naarmate er meer onzekerheid en meer hoogtevrees komt, zullen de waarde-aandelen het steeds meer overnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content