Rijke Amerikanen willen nog snel hun luxehuizen verkopen

In de Verenigde Staten staan steeds meer luxewoningen te koop. Veel Amerikanen pogen die nog te verkopen in afwachting dat er een zware belasting wordt geheven op de verkoop van dure woningen.

Een en ander heeft te maken met de afloop van de belastingverlaging die door president Bush werd ingesteld. De belasting op de verkoop van een luxewoning kan binnen vijf maanden met miljoenen dollars worden belast.

Meevallende resultaten van zowel JP Morgan Chase als Wells Fargo stuwen de beurskoersen vandaag naar omhoog, de belangrijkste indices laten winsten van één tot anderhalf procent optekenen.

De koers van JP Morgan Chase bevindt zich meer dan 6% hoger in de plus, die van Wells Fargo wint ruim 3%.

Weer sombere week voor beurzen

De toonaangevende internationale aandelenmarkten hadden volgens ABN Amro weer eens een sombere week. In de Verenigde Staten daalden de koersen in een min of meer rechte lijn en sloten gemiddeld 1,5% tot 2,5% lager dan het slot van de vrijdag voordien.

Ook in de opkomende markten was de stemming bedrukt en hoewel de koersen ook in Europa per saldo omlaag gingen, bleven de verliezen in de Europese regio beperkt. Amsterdam en Frankfurt konden zelfs per saldo een klein plusje noteren.

In Amsterdam ging een positieve impuls uit van de strategische alliantie die ASML sloot met zijn grootste afnemer Intel, terwijl soortgelijke samenwerkingen met andere afnemers tot de mogelijkheden behoren.

In de Verenigde Staten en de opkomende landen nam de vrees voor een sterkere afkoeling van de economische groei weer toe, waardoor beleggers terughoudender

zijn om extra risico te nemen.

Tragere economische groei in China

In China werd bekend dat de economische groei in het tweede kwartaal is teruggevallen tot 7,6% ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met 8,1% in het eerste kwartaal.

Recente en komende stimuleringsmaatregelen zullen naar de mening van de analisten van ABN Amro de groei in de tweede helft van het jaar overigens weer wat aanzwengelen.

Op de Amsterdamse beurs wist de AEX de stijging van de voorgaande week in de afgelopen dagen wel vast te houden. De index sloot donderdag op 311,42, een winst van 0,5% ten opzichte van de vrijdag ervoor.

Technisch gezien is de index volgens ABN Amro bij een dubbele weerstand in de zone 313,46 – 316,67 aanbeland. Een weekslot daarboven brengt de index in beter vaarwater, maar die uitbraak is voorlopig nog niet gelukt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content