Peter Vanden Houte (ING): “Beleggers worden opnieuw optimistischer’

De ING-beleggersbarometer klimt hoger in april, ondanks de gestegen olieprijzen. Bijna de helft van de beleggers verwacht dat zijn eigen beleggingen in de komende drie maanden in waarde zullen stijgen, het hoogste percentage in meer dan een jaar. Het conjunctuuroptimisme blijft groot, al voelen heel wat beleggende Belgen de zwaardere energiefactuur in hun portemonnee. Meer betalen voor elektriciteit in ruil voor een afbouw van de kernenergie kan op weinig enthousiasme rekenen. De Belg blijft positief staan tegenover meer Europese integratie, zij het met enige nuance.

Peter Vanden Houte, chief economist ING België: “De ING-beleggersbarometer klokte in april op 121 punten af, een flinke stijging tegenover de 114 punten in maart en meteen het hoogste peil sinds september vorig jaar. De beleggers hebben blijkbaar moed geput uit de betere beursprestaties in april. Maar ook de sterke economische groei in het eerste kwartaal is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zo meldde liefst 51% van de ondervraagden een verbetering van de conjunctuur in de voorbije maanden. Slechts 18% zag het conjunctuurplaatje versomberen. Ook voor de toekomst blijft de Belg relatief optimistisch en dat ondanks de fors gestegen olieprijzen. Zo ziet 39% de economische omstandigheden verder verbeteren, terwijl amper 17% de zaken minder rooskleurig inziet.”

Ondanks het feit dat er nog een aantal onweerswolken boven de financiële markten hangen, heeft de Belgische belegger weer vertrouwen. Vandaag meent 40% dat de beurs in de komende drie maanden zal stijgen, terwijl 17% een daling vreest. Liefst 48% verwacht dat zijn eigen beleggingen in de komende drie maanden in waarde zullen stijgen, het hoogste percentage in meer dan een jaar.

Peter Vanden Houte: “Toch zou het verkeerd zijn hieruit af te leiden dat de Belg immuun is voor de sterke stijging van de olieprijzen. Zo zegt 46% van de geënquêteerden dat de duurdere olie een effect heeft op zijn consumptiegedrag. Zo’n 33% van de respondenten denkt minder met de auto te zullen rijden, terwijl bij 27% van de ondervraagde beleggers er ook een negatieve weerslag is op andere uitgavenposten. Opvallend is dat de Nederlandstaligen zich relatief minder van de dure olieprijzen aantrekken. Voor 60% van hen verandert het niets aan hun levensstijl, terwijl bij de Franstaligen slechts 41% beweert zijn consumptiegedrag ongewijzigd te laten. Interessant in dat verband is ook het hele debat rond de hoge elektriciteitsprijzen in België. Slechts 38% van de ondervraagde Belgische beleggers is bereid om meer voor elektriciteit te betalen in ruil voor een sluiting van de kerncentrales. Zo’n 64% van de Nederlandstaligen wil daar helemaal niet van horen, terwijl het bij de Franstaligen om 54% gaat. De bereidheid om meer te betalen voor elektriciteit neemt af naargelang de ouderdom van de respondent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content