Optimist, Pessimist of Realist, de waarde is de waarde…
Wanneer we naar de toekomst kijken, blijven sommigen onder ons te lang vasthouden aan het verleden. Niet goed bij je beslissingen om te verkopen!
De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!
Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…
De waarde van vandaag is een andere dan gisteren en zal morgen ook weer anders zijn. Zo werken markten nu eenmaal. Hoe ga je hiermee om? Durven loslaten en naar de toekomst kijken op basis van realistische uitgangspunten.
De huidige rentevergoeding op je spaarboekje is laag. En als je weet waar je voor spaart, kun je misschien tot de conclusie komen dat je op zoek moet gaan naar een alternatief. Alhoewel misschien voor bepaalde personen het beter zou zijn om gewoon te proberen iets meer te sparen elke maand in plaats van te beleggen.
Een lage rentevergoeding alleen kan niet DE reden zijn om te gaan beleggen. Beleggen moet passen in je plan om je doelstellingen te realiseren. En je moet een strategie hebben. Het feit dat de markten, de prijzen van aandelen nu hoog staan, is niet zomaar van de ene dag op de andere gebeurd…Plotse koersdalingen komen trouwens wel vaker voor.
Ik besloot vorige week mijn column met de woorden dat markten stijgen EN dalen. Dat deden ze gisteren, eergisteren, een jaar geleden, zelfs meer dan honderd jaar geleden. En dat zal morgen, overmorgen, volgende week, volgend jaar en nog verder in de toekomst, niet anders zijn. Als beleggers TE optimistisch zijn, dan is dat een probleem. Maar hetzelfde geldt ook voor TE pessimistisch zijn. Er is een aantal beleggers onder ons, en NEE natuurlijk u niet, die moeite hebben met het durven loslaten van het verleden en realistisch naar de toekomst blijven kijken.
Maar alleen met loslaten kun je voorkomen dat je met een portefeuille zit waarin hoop alleen nog je enige houvast is. Hopen dat het weer terug goed komt. En ja, over het algemeen komt alles altijd wel terug goed, zegt de optimist, maar het kan ook een hele lange tijd duren volgens de realist. Misschien wel langer dan de beleggingshorizon die jij voor jezelf voor ogen hebt…
Stel je koopt een aandeel voor 50 euro. En 6 maanden later is de koers nog 40 euro. Je weet dat het aandeel niet meer past in je portefeuille. Maar je houdt het aandeel want “Je verkoopt nooit zolang je niet terugkrijgt wat je ervoor betaald hebt”. Dit is niet zinvol. Het was misschien al een foute beslissing destijds om het te kopen. Blijf je dan nog wachten tot het zakt naar 30 euro, en misschien nog verder… Kortom:
- Wees eerlijk tegen jezelf. Als je ooit een belegging gekocht hebt voor 10 euro en het noteert nu ineens 30 euro. Stel jezelf de vraag, was dit geluk of echt een slimme zet (aandelen stijgen gemiddeld zeg een 9 % per jaar). Een aandeel dat plots verdrievoudigt, is over het algemeen meer een kwestie van geluk
- Stel jezelf de vraag: Zou je deze belegging nu vandaag ook kopen als je de vooruitzichten en de koers van het bedrijf of fonds bestudeert. En als je twijfelt, dan is het antwoord: NEE.
- Draagt de belegging bij om je doelstelling te realiseren? Nee? Terwijl de meerwaarde realiseren, je op dit moment wel helpt? Dan is er een simpele maar voor niet iedereen gemakkelijke oplossing: Verkopen!
- Misschien wel de moeilijkste, blijf niet terugkijken… Het is altijd mogelijk dat nadat jij je aandeel of belegging verkocht hebt, dat het toch nog doorstijgt. Maar hetzelfde, en vaak sneller, kan ook neerwaarts gebeuren!
Het verleden is het verleden en blijft het verleden. Wat belangrijk is, is dat je VANDAAG de juist beslissingen neemt met je toekomst in je gedachten. Dan ben je realistisch en gewoon goed bezig! (RvB)
Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.
Smart Behavior Blog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier