Onzekerheid rond QE beïnvloedt volatiliteit
De onzekerheid die zich vertaalt in een hogere volatiliteit komt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer voor het grootste deel door de discussie rondom QE.
Sommige analisten zien hierin het einde van de stijging van de aandelen.
Nu is het echter een bekend fenomeen dat als koersen historisch gemiddeld hoog staan er elk fenomeen wordt aangehaald waarom een daling aanstaande is. Oorzaak en gevolg zijn dan moeilijk te onderscheiden.
Naast QE namelijk maken de Amerikaanse beleggers zich ook druk over de koersen in Japan. Als de Nikkei fors daalt dan is dat een reden om ook Amerikaanse aandelen van de hand te doen.
Op zichzelf wat vreemd. Immers de Japanse index daalt omdat de yen stijgt. Curieus want een hogere yen is juist in het voordeel van Amerikaanse bedrijven.
Hun Japanse concurrenten worden voor de klanten duurder. Een daling van de Nikkei zou zich dan ook moeten vertalen in een hogere koers van de Amerikaanse aandelen.
Natuurlijk is, zoals al eerder beschreven, het ook de tijd waar aandelenkoersen zich veel laten leiden door factoren die niet veel met bedrijven te maken hebben.
Immers veel nieuws over winstontwikkeling krijgen we niet omdat bedrijven daarvoor moeten wachten bij de publicatie van de kwartaalcijfers. En gezien het tot op heden geringe aantal winstwaarschuwingen mogen we ervan uit gaan dat ze goed zijn.
Niet alleen van de grote bedrijven maar ook van de kleinere. Immers afgelopen week was de index die de activiteiten meet van deze bedrijven (die overigens vaak veel groter zijn dan het gemiddelde Europees bedrijf) positief. En als zij het goed hebben zal dat komen omdat grotere bedrijven meer orders plaatsen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier