Nikkei fors lager na Tankan-rapport

zakendistrict in Tokyo © reuters

De aandelenbeurs in Japan is maandag met een fors verlies aan de nieuwe beursmaand begonnen. Een negatief Tankan-rapport van de Bank of Japan is de oorzaak.

Het driemaandelijkse Tankan-rapport van de Bank of Japan peilt het economische vertrouwen van het Japanse bedrijfsleven. Uit het recente rapport blijkt dat het vertrouwen van grote Japanse bedrijven is gedaald, wat niet zonder gevolgen bleef op de beursvloer. Beleggers blijken overigens op hun hoede te zijn in afwachting van de Amerikaanse importheffingen op producten uit China die aan het einde van de week woreen doorgevoerd.

De toonaangevende Nikkei-index klokte maandag 2,2 procent in de min af op 21.811,93 punten onder aanvoering van de retailers en voedingsbedrijven. Sharp verloor 7,8 procent. Het geplaagde Japanse technologieconcern won vrijdag nog 15 procent na het schrappen van zijn plannen om voor 2 miljard dollar aan nieuwe aandelen uit te geven.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten noteerden in het rood. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,3 procent in en de Kospi in Seoul raakte 2,2 procent kwijt. De beurs in Hongkong was gesloten.

De beurs in Shanghai zakte met 1,8 procent. Op macro-economisch vlak bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in juni volgens de officiële cijfers iets lager is uitgekomen dan verwacht. De inkoopmanagersindex van mediagroep Caixin lag in lijn met de verwachtingen. Beide cijfers wijzen nog altijd op groei van de Chinese industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content