Nieuwe obstakels rond overname TNT Express

Volgens bronnen die betrokken zijn bij de overname van TNT Express door UPS, zal de Europese Commissie (EC) officieel bezwaar gaan aantekenen tegen de acquisitie.

Het overnameproces kan hierdoor verder vertraagd worden. Het aandeel TNT Express wordt door ABN Amro gevolgd met een houdadvies.

Het onderzoek van de EC naar de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS is bijna afgerond. Bronnen meldden eerder deze week dat de EC bezwaar zal aantekenen tegen de acquisitie.

De EC zou zich zorgen maken over het feit dat er na de overname nog maar drie pakketbezorgers over zouden blijven die in Europa op volledige schaal bezorgdiensten kunnen leveren. Dit zou nadelig kunnen uitpakken voor consumenten.

Definitieve beslissing in december of januari

Een formeel bezwaar vanuit de EC zou volgens ABN Amro wederom een vertraging van het overnameproces betekenen. Het is niet ongebruikelijk dat autoriteiten bezwaar aantekenen tegen een overname; in veel gevallen kunnen dergelijke obstakels uit de weg worden geruimd als de betrokken bedrijven bepaalde oplossingen aandragen. UPS zou in dit geval wellicht bepaalde desinvesteringen moeten doen om tegemoet te komen aan de wensen van de EC.

De definitieve beslissing rond de overname zal naar verwachting in december of januari worden genomen; de analisten van ABN Amro verwachten nog altijd dat de EC uiteindelijk het groene licht zal geven voor de overname.

Wel is het zo, dat het risico op een eventueel afketsen van de deal inmiddels groter geworden is. Vanwege de geïntegreerde aard van de pakketdienst-industrie zal het voor UPS niet zo eenvoudig zijn om onderdelen af te stoten teneinde te voldoen aan de wensen van de EC. De analisten volgen het aandeel TNT Express met een houdadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content