Meevallende indicatoren in de VS steken Aziatische beurzen een handje toe

De Aziatische beurzen hebben vanmorgen de wind in de zeilen, met stevige winsten voor de belangrijkste indices. Daarmee wordt de week positief afgesloten, nadat de trend in de voorbije dagen al relatief goed was. Het sentiment wordt positief beïnvloed door de publicatie van meevallende indicatoren in de VS.

Het aantal aanwervingen in de bedrijfswereld bereikte het hoogste niveau in acht maanden en dat belooft veel goeds voor de werkloosheidscijfers voor de maand oktober die straks worden gepubliceerd.

Het zal er even naar uit dat die publicatie vanwege de orkaan Sandy vertraging had opgelopen, maar dat blijkt dus toch niet het geval te zijn. Positieve cijfers kunnen de koersen een verder duwtje in de rug geven.

Vertraging in opkomende markten vooralsnog cyclisch

De tragere economische groei in opkomende markten doet de vraag rijzen of het voor altijd voorbij is met de snelle groei in deze landen, met name China. Ofwel: is de vertraging cyclisch of structureel?

Structurele vertraging van de economische groei is gebruikelijk als een zich ontwikkelend land eenmaal een bbp per capita bereikt van 15.000 tot 25.000 USD.

De meeste opkomende markten (met uitzondering van Rusland en Zuid-Korea) hebben deze grens nog niet bereikt. Ook al is het onderscheid tussen structureel en cyclisch moeilijk te maken,

Goldman Sachs ziet de vertraging in de opkomende markten vooralsnog als cyclisch. Na 5,6% economische groei in 2012 voorziet de bank voor 2013 6,3% in deze markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content