Marktoverzicht: Deutsche Bank andermaal onder druk
De Europese beurzen zijn de week met een valse noot gestart. Opnieuw is Deutsche Bank de boosdoener.
Nieuwe twijfels over de kapitaalbehoeften van de grootste Duitse bank leidden tot een nieuw laagtepunt van de koers en rode cijfers op alle Europese beurzen. De opluchting over het vermijden van een Amerikaanse renteverhoging is daarmee alweer verdwenen.
Deutsche Bank (-6,6%) is voor de derde keer in twee weken de grootste daler in de Eurostoxx50-index. Daardoor is de koers naar het laagste peil in meer dan dertig jaar gezakt. Volgens het Duitse blad Focus Magazine heeft de top van Deutsche Bank bot gevangen bij de Duitse overheid en kan geen sprake zijn van staatssteun of een tussenkomst van de staat in het dispuut met de Amerikaanse autoriteiten. Een tiental dagen geleden raakte bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de Duitse grootbank een boete 14 miljard dollar wil opleggen. Na de nieuwe tik bedraagt de beurswaarde van Deutsche Bank minder dan 15 miljard euro. De markt vrees steeds meer dat de bank een (zware) kapitaalverhoging zal doorvoeren om de kapitaalbasis te verbreden en de dreigende boetes van heel wat rechtszaken te kunnen betalen. De CDS’en (credit default swaps) of de verzekeringspremie tegen een mogelijk faillissement van Deutsche Bank stegen vandaag alvast stevig verder.
De Amerikaanse farmagigant Pfizer (-1,4% bij de opening op Wall Street) zal zich dan toch niet opsplitsen in twee apart genoteerde entiteiten. Die geruchten liepen al jaren en waren sinds de mislukte overnamepoging van Allergan alleen maar groter geworden. Pfizer Innovative Health en Pfizer Essential Health krijgen vanaf begin volgend jaar wel een aparte boekhouding en een aparte leiding, wat de deur voor het management toch minstens op een kier zet om binnen afzienbare tijd alsnog de splitsing door te voeren. Maar vandaag vindt de bedrijfstop die actie niet nodig. Beide divisies presteren goed volgens het management.
Op de Brusselse beurs was IBA (+3,3%) een van de weinige uitblinkers. De kankerspecialist wist een contract ter waarde van 70 miljoen euro binnen te halen voor de levering en het onderhoud van een protontherapiesysteem met vier kamers voor Proton Medical Center in Peking. Het bewijst het commerciële succes van het Waalse groeibedrijf en rechtvaardigt de sterke koersprestatie van de afgelopen jaren. De koers is de afgelopen vier jaar vertienvoudigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier