Leen Van Wambeke

Last van hoogtevrees?

Leen Van Wambeke Business Development Manager Financial Derivatives bij Euronext.

Beleggers in Belgische aandelen hebben de voorbije maanden heel wat waarde kunnen creëren in hun portefeuille. De combinatie van lage rente, goedkope olie en een daling van de euro zorgen voor een versterking van de concurrentiepositie van heel wat genoteerde bedrijven.

Elke maandag laten we een prominente stem uit de financiële wereld aan het woord. Vandaag: Leen Van Wambeke is Business Development Manager Financial Derivatives bij Euronex. Ontdek de komende twee weken onze andere nieuwe columnisten.

De stijging van maar liefst 13% in de periode van 1 januari tot en met 29 mei 2015 van de BEL20® index weerspiegelt dit. Voeg daarbij het optimisme van de bedrijfsleiders, positieve resultaten en een golf van overnamespeculaties en we hebben een perfecte cocktail om de koersstijging te voeden. Beurs en beleggen vloeien weer vlotjes over ieders lippen tijdens de voorjaarse barbecues. Tegelijk zorgt de onzekerheid met betrekking tot Griekenland en de impact van een mogelijke Grexit voor aanhoudende spanning op de financiële markten. Overkomt u ook wel eens een gevoel van hoogtevrees? Dan komt de onvermijdelijke vraag naar het geschikte moment om uw winst veilig te stellen, zonder de rit naar de top te missen.

Hebt u al overwogen om uw rendement te verzekeren? Opties zijn hiervoor het ideale instrument en bieden de mogelijkheid om mits een ‘verzekeringspremie’ uw aandelenpositie aan te houden, het opwaarts potentieel te vrijwaren en tegelijk te zorgen dat u op uw twee oren kunt slapen. Euronext Brussel biedt opties op 28 Belgische aandelen. Door de aankoop van een putoptie verkrijgt u het recht om vandaag de verkoopprijs van uw aandelen vast te leggen voor de nabije toekomst. Stijgt de koers van uw aandeel verder, dan verliest u, net als bij een verzekering, enkel de premie die u voor dit recht heeft betaald. Daalt de koers onder de door u gekozen minimale verkoopprijs, dan biedt de optie u het recht om per optiecontract 100 aandelen te verkopen aan een prijs die u vooraf vast klikte, wat ook het koersniveau van het aandeel is.

De premie die u betaalt voor het afdekken hangt onvermijdelijk samen met het neerwaarts risico. Volatiliteit is een indicator voor dit risico (1). Hoe forser de recente koersstijging, hoe hoger de premie voor het vastleggen van de huidige verkoopprijs zal zijn. Zo betaalt u procentueel voor een put optie op Galapagos met als uitoefenprijs de huidige koers meer premie dan voor een put optie op pakweg KBC Groep. De koersstijging over 1 jaar bedraagt immers respectievelijk ongeveer 200 % en 40% en beiden hebben een totaal verschillend bedrijfs- en risicoprofiel. Veel hangt tevens af van het niveau waarop u de aandelen initieel kocht, uw persoonlijk rendement, en dus de waarde die u wilt veilig stellen.

Hopelijk is de weg naar de top nog lang. Af en toe verankeren tijdens de beklimming is het overwegen waard, voor het geval u uitglijdt…

Als u op zoek bent naar meer informatie over hoe u opties kan gebruiken om uw portefeuille te optimaliseren, dan is de gloednieuwe gids ‘Opties in vogelvlucht’ een goede start.

(1) Volatiliteit is een indicator van de mate van beweeglijkheid van een aandeel of index, en dus van het risico, en een belangrijke factor voor de waardebepaling van een optie.

Deze publicatie is louter informatief en vormt geen beleggingsadvies. Deze publicatie, wordt aangeboden zoals ze is zonder enige waarborg of garantie van welke aard dan ook. Hoewel de nodige aandacht werd besteed aan de opstelling van de inhoud, geeft Euronext geen garantie met betrekking tot de juistheid, geschiktheid of volledigheid van de informatie in deze publicatie. Euronext kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enig verlies of schade van welke aard dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van, het vertrouwen op of het handelen ten gevolge van de verstrekte informatie. De inhoud van deze publicatie of informatie waarnaar in deze publicatie wordt verwezen vormt in geen geval de basis voor enig contract. Het ontstaan van rechten en verplichtingen met betrekking tot financiële producten die worden verhandeld op beurzen die worden geëxploiteerd door dochterondernemingen van Euronext is volledig afhankelijk van de van toepassing zijnde regels van de marktexploitant. Alle eigendomsrechten en belangen in of met betrekking tot deze publicatie behoren toe aan Euronext. Deze publicatie of delen daarvan mogen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Euronext niet worden verspreid of verveelvoudigd.Euronext omvat Euronext N.V. en de aan haar gelieerde ondernemingen. Informatie met betrekking tot merken en intellectuele eigendomsrechten van Euronext is beschikbaar op de volgende website: www.euronext.com/terms-use

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content