Is de Amerikaanse vastgoedcrisis achter de rug?
Het ziet er nu toch naar uit dat de Amerikaanse vastgoedsector een bodem heeft bereikt. Het aantal Amerikanen dat hun woonkrediet niet meer kan uitbetalen, vertoont een dalende trend.
Bovendien vertoont ook het aantal ‘foreclosures’ (het aantal gedwongen verkopen van huizen) een dalende trend. Mag daarmee worden gesteld dat de crisis in de Amerikaanse vastgoedsector een bodem heeft bereikt?
Jay Brinkmann, hoofdeconoom van de Mortgage Bankers Association, is van mening dat we alleszins een pril signaal zien dat het ergste van de crisis achter de rug is. Het is echter nog te vroeg om te stellen dat we opnieuw een opleving te zien gaan krijgen.
Het zou echter wel kunnen zijn dat we de eerste signalen zien die er op wijzen dat het ergste van de vastgoedcrisis de rug is. De delinquency rate voor mortgages voor one- to four-unit vastgoedprojecten bedroeg nog 9,47% tijdens het vierde kwartaal, tegenover 9,64% tijdens het derde kwartaal.
Het lijkt echte onwaarschijnlijk dat de nachtmerrie van de foreclosures al achter de rug is. Uiteindelijk is de doorslaggevende factor uiteindelijk afhankelijk van de werkloosheidsgraad. Zolang die niet gaat dalen, zal de situatie op de Amerikaanse vastgoedmarkt afwachtend blijven.
Volgens Brinkmann kan het eerst kwartaal van dit jaar nog een moeilijke periode worden wat betreft het aantal foreclosures.
Daarna kan de situatie gaan verbeteren, zonder dat er kan worden gesteld dat de Amerikaanse vastgoedsector er op korte termijn helemaal bovenop gaat raken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier