Geert Van Herck (Leleux AB): ‘Het beleggersverhaal Devgen oogt interessant’

Doordat de wereldbevolking almaar groter wordt (vooral door de aanwas in de groeilanden) en de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond afneemt, moet de landbouwproductie een stuk performanter worden om al die monden te kunnen voeden.

Geert Van Herck (Leleux Associated Brokers): “Bedrijven die zich focussen op het verhogen van het rendement van landbouwoppervlakten vallen dan ook in de gunst van de beleggers. Devgen behoort zeker tot deze categorie : dankzij biotechnologisch onderzoek is de groep erin geslaagd zaden te produceren die resistent zijn tegen allerlei parasieten.”

De geografische focus van Devgen ligt op India, één van de belangrijkste BRIC-landen. Komt daar nog bij dat de onderneming kon rekenen op de steun van één van de grote jongens in de zadenwerld, het Amerikaanse Monsanto. Monsanto gebruikt de technologie van Devgen in zijn eigen onderzoek naar performante zaden en als er verkoopbare producten uit dat onderzoek voortvloeien, deelt Devgen in de verkoopresultaten via de ontvangst van royalties.

Van Herck: “Maar het optimistische langetermijnverhaal heeft de afgelopen maanden een forse knauw gekregen op de Brusselse beursvloer. Devgen incasseerde in november de grootste klap sinds de beursgang midden 2005. De biotechnologiegroep verlaagde haar omzetprognoses en verklaarde op het einde van dit jaar nog met 20 miljoen euro aan beschikbare cash te zitten. Een grote ontgoocheling want eind augustus dacht het management nog 25 miljoen euro over te houden.”

Een kapitaalverhoging lijkt steeds dichterbij te komen. Bovendien is het al de tweede keer in drie maanden dat Devgen zijn prognoses voor 2010 bijstelt. De inkomsten zullen met 10 procent stijgen tot 20 miljoen euro. In augustus rekende CEO Bogaert

nog op 25 procent groei. De groei is volledig te danken aan de stijgende inkomsten uit de onderzoekssamenwerkingen, meldt Devgen in een persbericht.

Van Herck: “Dat betekent dat de omzet uit zaadverkopen dit jaar zal dalen terwijl het management in mei nog op 35 à 40 procent groei rekende. Tekenend is dat de inkomsten in het derde kwartaal amper 3,5 miljoen euro bedroegen. Daarvan is normaal gezien 3 miljoen euro uit onderzoekscontracten. Er blijft dus slechts 500.000

euro over uit de verkoop van zaden en nematiciden. Dat is bitter weinig. De omzetdaling uit zaadverkopen is integraal te wijten aan de slechte verkoop van zonnebloemzaden. De omzet uit rijst- en sorghumzaden steeg wel. De slechte weersomstandigheden (moessonregens) zitten Devgen voor het tweede jaar op rij niet mee. De lage prijzen voor zonnebloem was een ander pijnpunt.”

Door dat alles schakelden lokale boeren in Azië over op andere teelten, waarin Devgen niet actief is. Van Herck: “Op fundamenteel vlak noteert het aandeel zo’n 30% boven de intrinsieke waarde en technisch lijkt het aandeel in vrije val te verkeren (enkel boven 8 euro wordt het technisch plaatje een pak beter). In de huidige omstandigheden geven we een afbouwen advies. Geïnteresseerde beleggers kunnen hun aandacht best op Monsanto of Syngenta richten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content