Europese aandelenbeleggers weigeren zaken door een donkere bril te bekijken

De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, waarbij de gang van zaken op de obligatiemarkten simpelweg werd genegeerd. De Spaanse problemen mogen dan opnieuw acute vormen hebben aangenomen, de beleggers verkiezen om daar niet wakker van te liggen.

Zowel de Euro Stoxx 50 als de BEL 20 sloten de dinsdagsessie hoger af, met winsten van respectievelijk 0,70% en 0,43%. De financials lagen zwak op koers, terwijl bij de industrials de sterke prestatie van Umicore schril afstak tegen het zwak presteren van Bekaert.

Veel beleggers op verkeerde been gezet door bewegingen op obligatiemarkten

In Europa is de liquiditeit bij banken vergroot en steunen de banken uit de zwakkere landen hier sterk op. Zo leenden Portugese banken volgens Theodoor Gilissen Bankiers in maart een recordbedrag van ruim Eur 56 mrd van de ECB, 18% meer dan in februari. Dit heeft een opwaarts effect op de rente en de 10-jaars Portugese rente staat boven de 12%.

De recente bewegingen in de Europese obligatiemarkten hebben volgens Theodoor Gilissen Bankiers veel beleggers op het

verkeerde been gezet. De stijging van de Duitse 10-jaars rente boven de 2%, nog maar 3 weken geleden, was voor veel partijen aanleiding te voorspellen dat de rente op korte termijn zou doorstijgen tot ca. 2,25%.

Daarnaast hebben de effecten op het sentiment van de LTRO veel korter geduurd dan gedacht en zijn rentetarieven van Spanje en Italië weer terug op niveau van voor de LTRO in februari. De ontwikkelingen geven ook aan dat politici moeten doorpakken en dat het afzwakken van hervormingen, zoals in Italië en Spanje recent gebeurd is, slecht zijn voor het vertrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content