Duitse tienjaarsrente zakt onder nul

© reuters

De Duitse tienjaarsrente is dinsdagmorgen voor het eerst onder nul gezakt.

De Duitse ‘bund’ verloor dinsdagmorgen omstreeks 9u20 op de secundaire markt twee basispunten (0,02 procentpunt) tot 0,003 procent. Even ervoor was de Duitse tienjaarsrente, de referentie op de markt, zelfs tot -0,001 procent gedaald.

Het is de eerste keer sinds het financiële nieuwsagentschap Bloomberg startte met het verzamelen van die data in 1989, dat de opbrengst op de bund negatief gaat.

Ook hier worden het Brexit-gevaar en de onzekerheid errond genoemd als oorzaken. Zij drijven beleggers naar veilige havens, zoals obligaties. Een lage rente is het gevolg van een gebrek aan investeringen, wat de vraag naar geld tempert. De Duitse bund was vrijdag al eens gedaald tot 0,009 procent.

Samen met de Duitse tienjaarsrente is ook de Belgische opnieuw gedaald. Volgens de cijfers van Bloomberg wordt het Belgische waardepapier op de secundaire markt verhandeld met een rente van 0,442 procent.

Vorige week donderdag was dat zelfs 0,425 procent of het laagste peil in 2016. Hiermee is de Belgische bodem evenwel nog niet in zicht. In april vorig jaar was de Belgische langetermijnrente gedaald tot 0,337 procent, het allerlaagste niveau ooit. De lage rentes brengen wel goed nieuws voor de schatkist en de begroting, die op die manier miljoenen euro’s aan rentelasten bespaart. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content