De uitdaging voor 2015: een betere belegger worden!

© iStock

Met of zonder hulp van een adviseur. Aan jou, belegger, de keuze! Een belegger verwacht (misschien te veel?) van een bankier, vermogensbeheerder of beleggingsadviseur dat hij of zij zoekt naar de beste belegging. Daar betalen we deze beste man of vrouw toch voor?

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Maar wat is de beste belegging? En welke belegging past bij jouw wensen en doelstellingen als belegger? Zolang het maar past bij jouw risicoprofiel! Toch? Keer op keer hebben we (misschien te hoog gespannen) verwachtingen. Of zijn deze ons voorgespiegeld door (niet echte)professionals…Ik denk dat een (robot)adviseur er eigenlijk moet zijn om ons beleggers te helpen, om betere beleggingsbeslissingen te nemen.

Als mensen in de echte wereld zwaar ‘underperformen’ ten opzichte van een gemiddelde belegging, dan voelt het alsof de gemiddelde beleggingsprofessional en de huidige aangeboden dienstverleningsconcepten toch blijkbaar nog meer zouden moeten veranderen.

Een nieuw jaar vol nieuwe kansen! Een focus meer op jou en mij als belegger in plaats van de belegging… Een gigantische ommezwaai voor zowel adviseurs, beleggingsplatformen, overheid, toezichthouders, en ook voor beleggers zelf.

Er gaat echt nog iets mis, als een doorgewinterde belegger vandaag nog steeds het gevoel heeft dat professionals er alleen maar zijn om met hun kennis de beste selectie te doen. En beleggers denken met deze beleggingen het veel beter te doen dan hun buren, familie of vrienden. (is echt geen benchmark!)

Er zijn altijd discussies in de beleggingswereld. Bijvoorbeeld actieve of passieve strategieën, trackers of fondsen, of zelf beleggen of laten doen, etc. Discussie is goed zolang het ons verder brengt. De beleggingswereld probeert vaak zo exact mogelijk en vanuit de theorie, logische bewijzen te vinden om zo (jezelf en) een ander te overtuigen het één of het ander te doen. De vraag is al jaren of beleggen een exacte wetenschap is…

Mensen, ook beleggers, zijn uniek. (Assur)MiFID vragenlijsten en de inspanningen ten spijt, maar deze lijken een instrument te zijn, voor risicomanagement en compliance. En in de huidige vorm helpen deze de belegger, tot op de dag van vandaag, niet echt, vrees ik. Sommige beleggers weten dit ook, helaas uit ervaring. Want je goed gedragen, beste beslissingen nemen, blijft ook een emotioneel iets. ‘Echte mensen’ leven in de ‘echte wereld’. En doen ook dingen die niet altijd zo rationeel blijken. Dus zou een beleggingsproces ook bij de mens moeten beginnen.

Juist op een irrationeel moment moet een adviseur of beleggingsplatform zich afvragen met welke middelen of tools, kunnen we echt helpen en een impact hebben op dit gedrag. Een complexe spreadsheet, gegoochel met getallen, dikke rapporten of bewezen facts, zijn vaak NIET de oplossing (gebleken). Net zo min als een antwoord: Risico is onderdeel van beleggen en u had dat kunnen weten, u heeft een dynamisch risicoprofiel!

Natuurlijk willen we foute beslissingen snel vergeten. En veel mensen, ook beleggers, willen dit emotionele probleem snel oplossen. En denken dan door het roer compleet om te gooien, bewijzen te vinden in feiten, cijfers, of ‘dit klinkt academisch dus zal wel juist zijn ook al snap ik het niet’. Dat ze het niet snappen, zeggen trouwens niet veel beleggers, maar voel en zie je wel als professional.

Misschien moet de oplossing in het proces naar de beleggingsoplossing gevonden worden. Ik voel dat de financiële wereld positief en verder verandert. En zeker de manier waarop adviezen gegeven worden. En hoe we beslissingen nemen in 2015. Dit is zeker een uitdaging. En, net als bij beleggen telt, pas achteraf hebben we de kennis en weten we het zeker. (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Partner Content