China volgt de juiste economische politiek

Na de Fed, die met haar initiatief de hoeveelheid liquiditeiten die beschikbaar zijn voor beleggingen in de opkomende landen zal beperken, heeft ook de Chinese centrale bank volgens Carmignac een schaduw over het opkomende universum geworpen. In de opkomende landen zijn de aandelen- en obligatiemarkten daardoor in de afgelopen weken fors teruggevallen.

Maar ook deze situatie moet de belegger met voldoende afstand bekijken. Het initiatief van de Chinese autoriteiten is goed, aangezien het Chinese groeimodel op lange termijn versterkt wordt ten koste van een soepele kredietverlening op korte termijn, die de oorzaak is van speculatiezeepbellen en een slechte kapitaalallocatie.

Net zoals in de Verenigde Staten kan het financiële stelsel niet worden gesaneerd zonder dat beleggers daarvoor in de eerste fase een deel van de prijs betalen.

De Chinese leiders lijken, net zoals Zhu Rongji in de jaren ’90, bereid om op korte termijn genoegen te nemen met een lagere groei als dat nodig is om de kredietgroei af te remmen.

De slaagkansen van dit beleid zijn trouwens niet min. De Chinese autoriteiten controleren namelijk hun kapitaalmarkten en zullen erop toezien dat de economie voldoende snel blijft groeien om het essentiële nieuwe economische evenwicht en de sociale vrede te bewaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content