Bekaert wordt nog onvoldoende beloond

Bekaert © belga

De jaarresultaten bevestigen dat Bekaert de juiste strategische keuzes maakt.

Beleggers beginnen eindelijk waardering te tonen voor het huiswerk dat Bekaert gemaakt heeft. De koers van het aandeel is de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld. Over de voorbije twaalf maanden staat het aandeel op een winst van 5 procent. Het vet is nog niet van de soep. Een koers-winstverhouding van amper 10 laat nog ruimte voor koerspotentieel, vooral omdat het bedrijf geniet van gunstige perspectieven dankzij de groeimogelijkheden van de energietransitie.

Dit jaar verwacht het management een lichte omzetgroei bij minstens stabiele marges. Vanaf 2025 mikt Bekaert op een omzetgroei van minstens 5 procent bij een bedrijfswinstmarge van 10 procent vanaf 2026. De lage waardering in combinatie met een grote kans op een gestage winstgroei laat dus verdere koerswinsten toe.

De resultaten van 2023 bevestigen dat Bekaert de juiste strategische keuzes maakt. Een doorgedreven focus op producten met een toegevoegde waarde in combinatie met een volgehouden prijsdiscipline en kostenbesparingen vermindert het cyclische karakter van de resultaten en beschermt de marges. De nog moeilijke economische omstandigheden en een daling van de inflatie vertaalden zich vorig jaar in een daling van de omzet, maar de onderliggende winstmarges verrasten aangenaam. Op het niveau van de onderliggende bedrijfswinst steeg de marge van 8,2 naar 9 procent. Het bedrijf benadert zo de doelstelling van een marge van 10 procent tegen 2026.

Dankzij de hogere marges bleef de daling van de bedrijfswinst beperkt tot 5 procent. Dat leverde een winst per aandeel van 4,75 euro per aandeel op, tegenover 4,5 euro in 2022. Die stijging is te danken aan de inkoop van eigen aandelen, waardoor het aantal uitstaande aandelen daalde met 5 procent.

Nu de marges stilaan op punt staan, verschuift het management de focus naar omzetgroei, daarbij geholpen door de energie- en klimaattransitie. Bekaert ziet een stijgende vraag voor zijn staalvezels die een klimaatvriendelijker bouwproces mogelijk maken. Ook de vraag naar de oplossingen voor een efficiëntere productie van groene waterstof stijgt snel. Bekaert wil dit jaar een tandje bijsteken door de volgende 12 tot 24 maanden extra te investeren in die groeimogelijkheden. Dat is logisch, want die divisie biedt nu al de hoogste returns. In 2023 puurde Bekaert al 40 procent van de omzet uit activiteiten met groei. De mature divisies van rubberversterking en staaldraadoplossingen zijn nog goed voor 60 procent van de omzet.

De extra investeringen hebben gevolgen voor de uitkeringen aan de aandeelhouders. In 2022 en 2023 keerde Bekaert via dividenden en de inkoop van eigen aandelen voor ruim 400 miljoen euro uit. Om het kruit droog te houden voor investeringen of overnames, last het bedrijf een pauze in het inkoopprogramma van eigen aandelen in. Aan het dividend wordt niet getornd. Het stijgt zelfs met 9 procent tot 1,8 euro per aandeel. De balans van Bekaert is daarbij sterk genoeg om hogere investeringen en hogere dividenden toe te laten. Dankzij de creatie van interessante vrije cashflows is de nettoschuld gedaald tot amper 0,5 keer de bedrijfscashflow.

Conclusie

De jaarresultaten bevestigen dat Bekaert de juiste strategische keuzes maakt. De omzet stond vorig jaar onder druk door het wegebben van de inflatiegolf en de lastige conjunctuur in de industrie, maar de winstmarges hielden fraai stand. Vanaf dit jaar is omzetgroei mogelijk bij een verdere verbetering van de winstgevendheid. Bij een koers-winstverhouding van 10 zitten die gunstige perspectieven onvoldoende in de koers. We behouden het koopadvies.

Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 46,5 euro

Ticker: BEK BB

ISIN-code: BE0974258874

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,53 miljard euro

K/w 2023: 8

Verwachte k/w 2024: 9

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 3,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content