Beursindices zijn niet representatief voor de totale onderliggende economie

Naar aanleiding van het recente hoogterecord dat de Dow Jones index bereikte, wordt volgens Stefan Duchateau regelmatig de vraag gesteld of een dergelijk niveau verantwoord is in een context van trage economische groei en een veralgemeende perceptie van het quasi uitzichtloze karakter van de financiële crisis die de wereldeconomie nu al 5 jaar in haar greep houdt.

Een dergelijke vraagstelling vindt haar oorsprong in de populaire assumptie dat er een eenvoudig , lineair en positief verband bestaat tussen economische groei en beursresultaten. Voor een dergelijk eenduidig is er echter – noch empirisch , noch theoretisch – enige basis.

Vooreerst is er de evidente opmerking dat de samenstelling van een beursindex niet representatief is voor de totale onderliggende economie.

De eerste bevat immers (per definitie) enkel beursgenoteerde, dus over het algemeen grote en middelgrote, bedrijven. De ontwikkeling van beurskoersen betreft zo slechts een eerder beperkt staal van de totale economische context.

De cijfers over de evolutie van Bruto Nationaal product slaan op een veel bredere basis, met ondermeer een belangrijk gewicht dat afkomstig is van de loonvorming in overheidsdiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content