België heeft behoefte aan gediversifieerde bankensector
De discussie over het opsplitsen van de banken heeft de gemoederen hoog doen oplaaien, waarbij onder andere ook de controle op de banken ter sprake wordt gebracht.
De belangrijkste factor waar men in de banksector wel zinvolle controle op kan uitoefenen betreft volgens professor Stefan Duchateau de grootte van banken.
Iedere serieuze studie wijst in dit verband op hetzelfde resultaat: De regelgeving liet toe dat grootbanken hun balans mochten oppompen tot ongeziene niveaus.
Maar dit betekende ook dat in bepaalde landen zoals België en Ierland het gewicht van de financiële sector drie keer groter was dan het nationale BNP. Dit was overigens een algemeen probleem in Europa, zeker in vergelijking met de VSA.
De gevolgen zijn allerhande negatieve bijwerkingen
Dit leidt tot allerhande negatieve bijwerkingen: dergelijke banken worden “too big to fail” en worden hierdoor tot iedere prijs beschermd , zodat ook het toezicht erop wordt vertekend door nationale belangen.
Het is volgens Duchateau enigszins bevreemdend dat deze duidelijke conclusie nergens wordt overgenomen in de voorstellen maar men zich wel toelegt op depositiebanken – nadat deze eerder via een wetgevend initiatief zonder meer de factuur van het debacle doorgeschoven kregen op basis van de taks op spaarproducten.
Ons land heeft ( ondermeer) baat bij gediversifieerde, middelgrote, algemene banken , diverse spaarbanken, zakenbanken en nichespelers, die objectief worden gecontroleerd op basis van eenduidige regels die zijn gebaseerd op realistische uitgangspunten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier