Beleggen in gemengde beleggingsfondsen: gematigd risico
Een gemengd fonds investeert zowel in aandelen als in obligaties.
Risico: 5/10
Verwacht rendement in 2016: 4,5 procent
Beleggingshorizon: 5 tot 10 jaar
Karakteristieken
Een gemengd fonds investeert zowel in aandelen als in obligaties. In België hebben flexibele gemengde fondsen een opmars gemaakt. Dat zijn producten waarvan beheerders de mix kunnen aanpassen naargelang van hun verwachtingen. Sommige van die fondsen kunnen van 0 tot 100 procent in aandelen gaan.
Kosten:
Instap- en beheerskosten en soms een prestatievergoeding. De instapkosten verschillen per bank. Van het geafficheerde rendement zijn de beheers- en de prestatievergoedingen al afgetrokken.
Fiscaliteit:
Als u inschrijft op deelbewijzen, betaalt u geen beursbelasting. Als u ze verkoopt, roomt de fiscus 1,32 procent af van fondsen zonder dividend. Keert uw beleggingsfonds een dividend uit, dan betaalt u 27 procent roerende voorheffing. Bij de verkoop van deelbewijzen betaalt u 27 procent op de meerwaarde die voortvloeit uit de rente die het fonds heeft geïnd en uit de koersstijgingen van de obligaties. Als het fonds u geen berekening van de meerwaarde uit het vastrentende gedeelte geeft, betaalt u belasting op de volledige meerwaarde, vermenigvuldigd met het percentage obligaties.
Wat brengt 2016?
Bij een rentestijging worden obligaties minder waard. Een stijging van de lange rente heeft vooral een negatieve impact op obligatiefondsen en op gemengde fondsen die vasthouden aan een verdeling van obligaties en aandelen.
Sommige flexibele gemengde fondsen hebben minder sterk gepresteerd, doordat ze een bescherming inbouwden tegen een rentestijging. Die bescherming kan de komende jaren een troef worden.
Aanbevolen voor:
Beleggers die te weinig kapitaal hebben om investeringen goed te spreiden of te weinig tijd om ermee bezig te zijn. Het devies: wed op verschillende paarden.
“Steeds meer beheerders lanceren flexibele, gemengde beleggingsfondsen. Velen voelen zich geroepen, weinig zijn uitverkoren zo’n fonds kundig te beheren.” Knut Huys (DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier