Amerikaanse vastgoedmarkt geeft tekenen van herstel

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag goed uit de startblokken geraakt, met voorlopig beperkte winsten voor de belangrijkste indices. Die winsten situeren zich in een ordegrootte van een half procent. Er gaat uiteraard veel interesse uit naar de IPO van Facebook, maar ook de vastgoedmarkt staat in focus.

Aanvragen voor nieuwe bouwvergunningen in april gedaald

Volgens de cijfers verstrekt door het Commerce Department werd er in april aan 717.000 nieuwe woningen gewerkt, dat is een stijging met 2,60% op jaarbasis. Bovendien werden de cijfers voor de maand maart naar boven aangepast tot in totaal 699.000

nieuwe huizen, eerder was men uitgegaan van 654.000 woningen.

Daarmee wordt aangegeven dat het herstel van de vastgoedmarkt enigszins aan snelheid wint, hoewel de aanvragen voor nieuwe bouwvergunningen in april zijn gedaald. De cijfers waren beter dan verwacht, want er was slechts gerekend op 680.000 woningen. Ten opzichte van april vorig jaar stegen de activiteiten in de residentiële bouw met 29,90%.

De signalen over het herstel van de vastgoedmarkt zien er veelbelovend uit, maar hierbij dient wel opgemerkt dat er nog steeds een groot aanbod van onverkochte huizen boven de markt hangt.

Veel huizen worden in beslag genomen en zo verkocht, waardoor er een overaanbod is ontstaan. Die huizen afkomstig uit foreclosures zouden nu in kleine aantallen op de markt worden ‘losgelaten’.

David Carter, chief investment officer bij Lenox Wealth Advisors in New York, is voorzichtig optimistisch over de Amerikaanse vastgoedmarkt, maar voegt daar meteen aan toe dat er nog een lange weg valt af te leggen. Zes jaar geleden is de markt ingestort en van een blijvend herstel is zeker nog geen sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content