Amerikaanse markt voor appartementen dreigt volgende zeepbel te worden

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds verdeeld, zonder dat er per saldo een duidelijke richting zichtbaar is. De belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren, de beleggers houden het poeder droog in afwachting van de publicatie van nog meer bedrijfsresultaten.

De Amerikaanse vastgoedmarkt lijkt zich te herstellen, alleszins toch wat de huizenmarkt betreft. De markt voor appartementen is een ander paar mouwen, volgens sommige analisten lijkt zich daar een nieuwe zeepbel te hebben gevormd.

Vraag is natuurlijk of die zeepbel daadwerkelijk bestaat en, zo ja, of ze ook zal ontploffen.

Granen krijgen met winstnemingen af te rekenen

De granen kregen volgens Royal Bank of Scotland opnieuw af te rekenen met winstnemingen. Met name tarwe kreeg het hard te verduren met een verlies van 5 procent op weekbasis.

De oogst in de Verenigde Staten verloopt voorspoedig. Vorige week was 54 procent van de maïsplanten en 41 procent van de sojaplanten al geoogst.

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) pakte in haar driemaandelijkse Grain Stocks Report uit met nieuwe voorraadprognoses.

De geschatte maïsvoorraad bleef met 988 miljoen bushels ver onder de gemiddelde prognose van 1,11 miljard bushels. Ook het cijfer voor tarwe lag onder de verwachtingen (2,1 miljard bushels tegenover een verwachte 2,28 miljard).

Volgens het USDA zijn de lagere voorraden toe te schrijven aan een sterker dan verwachte vraag naar maïs en tarwe voor dierenvoeding.

Enkel bij soja lag het verwachte voorraadcijfer boven de prognoses. Bij maïs bleef de schade beperkt tot 1,1 procent maar soja moest 3,1 procent inleveren.

De sojaprijs viel vorige week zelfs terug naar het laagste niveau sinds eind juni. Er wordt verwacht dat de regenval vanaf half augustus een positieve impact zal hebben op de yields (opbrengst per hectare). Het WASDE rapport van het USDA zal daar deze week meer duidelijkheid over scheppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content