Zwitserse frank is populair

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De kans dat de Zwitserse frank in de komende maanden een aanzienlijke verzwakking kent, lijkt ons klein.

Terugblik op 2019

Enkele jaren geleden liet de Zwitserse centrale bank de koppeling met de euro los. De drempel van 1,20 Zwitserse frank (CHF) voor een euro in stand houden, werd te duur. De Zwitsers moesten telkens eigen franks verkopen in ruil voor euro’s. Na een moeilijke periode is de waarde van de Zwitserse frank sinds 2018 vrijwel continu aan het stijgen. De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft de jongste jaren een beleid van monetaire stimulering gevoerd. De beleidsrente werd verlaagd tot onder het vriespunt (-0,75%) en daar staat ze nog steeds. Sinds oktober 2019 is ook de inflatie weer negatief.

De verwachtingen voor de economie

Het gebeurt zelden dat de inflatie in een land onder 0 duikt. Theoretisch worden de Zwitsers dus, zonder iets te doen met hun geld, jaarlijks 0,13 procent rijker. Vergelijk dat met de inflatie in de eurozone, die meer dan 1 procent bedraagt. Voor 2020 rekent de centrale bank op een inflatie van 0,1 procent. De fundamenten van het economisch bestel (overheidsschuld, begroting, lopende rekening, handelsbalans…) blijven erg gezond.

De verwachtingen voor de Zwitserse frank

De rush naar veiligheid zorgt er al een paar jaar voor dat de Zwitserse frank erg in trek is. Dat beleggers vrijwel geen rendement halen op vastrentende beleggingen in die munt, deert blijkbaar niemand. De centrale bank geeft aan bereid te zijn te interveniëren op de valutamarkt als dat noodzakelijk is. De Zwitserse frank is volgens de centrale bank te hoog gewaardeerd. Maar de kans dat de munt aanzienlijk zal verzwakken in de komende maanden, lijkt ons niet groot.

Partner Content