Zwarte Griekse rook
We staan voor een week van grote onzekerheid.
Hoewel de onderhandelingen al wekenlang bijzonder moeizaam verliepen, is de clash met Griekenland van afgelopen weekend toch nog een onaangename verrassing. Een grexit, het uittreden van Griekenland uit de eurozone, komt nu gevaarlijk dichtbij. Beide kampen hebben zware inschattingsfouten gemaakt, zodat de Griekse tragedie toch mogelijk werd. Een donkere bladzijde in de Europese eenmakingsgeschiedenis.
We staan nu voor een week van grote onzekerheid. En uiteraard hebben de financiële markten daar de pest in. Dit is allerminst een leuke manier om aan de zomervakantie te beginnen. Maar panieken doen we nog niet. Nieuwe initiatieven blijven in de loop van de week mogelijk, omdat geen van beide kampen veel heeft te winnen bij deze crisissituatie. De belangrijkste reddingsboei is het aangekondigde referendum aanstaande zondag, 5 juli. Door de dreiging van het onbekende en de chaos is er een serieuze mogelijkheid dat een bange Griekse bevolking zich in het referendum tegen de regering van premier Tsipras keert en toch voor een behoud in de eurozone kiest.
Wij hebben er in tussentijd ook vertrouwen in dat Europese Centrale Bank tussenbeide zal komen om het besmettingsgevaar richting Italië, Spanje en Portugal in te perken door deze week extra papier van die landen op te kopen.
Alhaize
Griekenland overschaduwt de overname van Delhaize door het Nederlandse Ahold. Een fusie van gelijken kunnen we dit op basis van de feitelijke gegevens niet noemen. Bij het lokale analistenheir zijn kritische geluiden te horen over de transactievoorwaarden. Alle begrip daarvoor, maar anderzijds komt de Belgische retailgroep van ver. Toen Frans Muller in november 2013 CEO van Delhaize werd, stond het aandeel nog 40 EUR. Vandaag noteert het het dubbele. De Nederlander deed geweldig werk en herstelde vooral in de Verenigde Staten de rendabiliteit. Al kun je achteraf ook stellen dat hij van Delhaize weer een aantrekkelijke bruid maakte.
Vele jaren was het aandeel een zware achterblijver, een gevolg van de grote en dure overname van Hannaford in de Verenigde Staten eind jaren negentig. De timing was zeer ongelukkig en ook dienden eensklaps de groeiambitie in Centraal- en Oost-Europa en meer nog in Azië te worden opgeborgen.
Onlangs bleek de herstructurering in België een heikele, tijdrovende en kostelijke zaak. Gezien de keten in ons land structureel met hogere loonkosten zit en het scherpe prijsbewustzijn van de consument meer dan waarschijnlijk een blijver is, was de groep in ons land wellicht vertrokken voor herstructureringen om de paar jaar, om de concurrentie van Colruyt, Aldi, Lidl en niet te vergeten Albert Heijn nog aan te kunnen. Tot slot verdwenen de familiale aandeelhouders steeds meer op de achtergrond bij Delhaize en was hun engagement duidelijk verminderd. In afwachting van een analyse over Ahold in het volgende nummer, verlagen alvast het advies voor Delhaize (al ruim een jaar op koopwaardig) naar houden/afwachten (rating 2B).
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier