Vanwaar dat enorme volume in Equinox Gold?

Op 7 juni werden ruim 20 miljoen aandelen van Equinox verhandeld, twintig keer het normale dagvolume. Zit hoofdaandeelhouder Ross Beaty daar voor iets tussen en blijft het aandeel te behouden?

De buitengewone hoge handel in de Canadese goudproducent Equinox Gold op 7 juni viel op. Het volume vertegenwoordigt liefst 3,6 procent van het totale aantal uitstaande aandelen (553,2 miljoen). De voorbije zes maanden lag het gemiddelde dagvolume op 1,04 miljoen aandelen. Toch sloot het aandeel die dag af op 1,21 Canadese dollar, nauwelijks 2 dollarcent hoger dan de voorgaande dag. Dat wijst erop dat het ging om zogenaamde block trades, waarbij partijen tegen een afgesproken koers grote volumes verhandelen, al dan niet buiten de gewone beurshandel.

Er doken nog geen transparantieverklaringen op die duidelijk zouden maken welke partijen handelden. Mogelijke verkopers zouden Blackrock (4,9% van het kapitaal), Pacific Road (4,1%) of Sandstorm Gold (3,5%) kunnen zijn. Een zekerheid lijkt wel dat de grootste aandeelhouder (12%) Ross Beaty niet aan de verkoperszijde stond. De Canadese mijnbouwlegende maakt er geen geheim van met Equinox Gold de kroon op zijn fantastische carrière te willen plaatsen, door in versneld tempo een succesvolle middelgrote goudproducent uit te bouwen en daarmee de smet van het mislukte Anfield Nickel-verhaal uit te gommen.

Dat lijkt aardig te lukken. Equinox heeft een producerende mijn, Mesquite in Californië, en een tweede mijn in commerciële opstartfase, Aurizona in Brazilië. Mesquite zal dit jaar naar verwachting 145.000 tot 160.000 troy ounce goud produceren (25.310 troy ounce in het eerste kwartaal), en Aurizona zou 85.000 tot 105.000 troy ounce bijdragen. Dat is samen goed voor minstens 230.000 troy ounce goud, al kan de later dan voorziene opstart van Aurizona dat cijfer nog doen zakken. De verwachte totale kostprijs bedraagt 900 à 950 dollar per troy ounce.

In 2020 mikt Equinox op 300.000 troy ounce goud, inclusief de eerste bijdrage vanaf de tweede jaarhelft van een derde mijn, Castle Mountain in Californië, waarvan de bouw van de eerste fase in het derde kwartaal opstart. Die drie mijnen kunnen op kruissnelheid meer dan 500.000 troy ounce goud produceren. De ambitie tegen eind 2023 ligt op minstens 1 miljoen troy ounce. Enerzijds onderzoekt men de mogelijkheid om in Aurizona ook een ondergrondse mijn op te starten, maar anderzijds wil de groep minstens nog een producerende mijn overnemen met een jaarlijkse productie van 100.000 tot 300.000 troy ounce goud.

In april verzekerde Equinox zich via de uitgifte van converteerbare obligaties aan Mubadala Investments, een staatsfonds van Abu Dabi, voor 130 miljoen Amerikaanse dollar, en aan Pacific Roads voor 9,66 miljoen dollar van extra financiering voor de ambitieuze groeiplannen. De looptijd is vijf jaar en de conversieprijs bedraagt 1,38 Canadese dollar. Daarnaast wordt een listing op New York bekeken. Het koopadvies (rating 1C) blijft intact, zeker gezien de koersuitbraak van de goudprijs vorige week, omdat we verwachten dat Equinox Gold de komende jaren zal uitblinken in de sector.

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content